Топ 7 съвета за здравословно хранене на деца над 3 години+Видео

Доста майки са ми писали да им давам идеи за хранене на деца след 3 годишна възраст, но истината е че вкуса за здравословна храна започва още от утробата на майката, тоест какви храни е консумирала по време на бременността и дори преди зачеването. След това е от огромно значение как е родила майката – естествено или с цезарово сечение, дали бебето е кърмено и колко дълго и дали е на адаптирано мляко. Също така храненето на детето през първите 2-3 години е ключово за изграждане на неговите вкусови предпочитания като дете и тийнейджър.  Аз имам книга-наръчник където съм разказала надълго и нашироко и затова няма да обсъждам храненето на възраст от 1 до 3  години.

Днес ще дам моите топ 7 съвета за деца след 3-годишна възраст и които са вече на ясла и детска градина, а тук вижте и видеото в ютюб с 2 сурови рецепти за смути и суров хумус:

1.На първо място, бъдете пример на своите деца. Като виждат че родителите им ядат пресни плодове и салати и те ще искат да опитат.

2.На второ място, винаги преди по-концентрираната закуска, давайте суров плод на децата. Плодовете не е добре да се смесват с други зърнени или протеинови храни. Затова ги давайте на празен стомах преди друга храна. След това може да дадете сурово барче или бисквитки или по-добре концентрирано смути.

3.На трето място, включвайте ги в приготвянето на храната, дали ще наблюдават или ще ви помагат, освен че се учат, те ще ядат и с по-голяма радост домашно приготвената храна.

4.На четърто място, скривайте здравословни храни в ястията, например, може да сложите сусамов тахан в смутито или да направите ядково крема сирене с магданоз и спанак и т.н.

5.На пето място, оставяйте ги да избират. Когато пазарите оставяйте децата да пипат плодовете и зеленчуците и по този начин те ще искат и да ги опитат. Моята Карми редовно си взема плодчета като пазарим заедно.

6.На шесто място, предлагайте им здравословни храни като салати и омлети, киноа или пълнозърнеста паста със зеленчуци, сандвичи с хумус, зеленчукови питки  и т.н. Ако им давате само пица или макарони със сирене, те само това ще ядат. Не се отказвайте, а предлагайте нови неща периодично.

7.На седмо място, имайте под ръка сигурни храни, които знаете, че детето обича за всеки случай. Аз винаги имам пресни плодове като ябълки и банан, краставица, авокадо, пълнозърнести крекери и сурови барчета.

 

Тази статия е публикувана в събота, април 3rd, 2021 at 8:00 в категория Топ 10....

Оставете коментар

Анти-спам *


Inline
Inline