Моите топ 7 правила за по- ниско консуматорство+Видео

Всеки в интернет пространството иска да ви продаде нещо – дрехи, обувки, козметика, грим, чанти, бижута, хранителни добавки, токсична храна, непотребни уреди и вещи и т.н.

Особено на почит в съвременния свят са т.н. инфлуенсъри, на които им се плаща за да рекламират супер безполезни продукти и най вече парцали и токсична козметика  Но аз бих искала да ви призова да бъдете по- съзнателни консуматори. Като един екстремен минималист, който е намалил потреблението си до минимум, мога да ви споделя моите топ 7 правила за по- ниско консуматорство, а тук вижте и видеото в ютюб канала ми.. По този начин освен че ще пестите хиляди на година, но и ще намалите индивидуалния си екологичния отпечатък върху Природата. И разбира се ще станете по- съзнателни и здравословни потребители. Повярвайте ми, но това си струва всяко усилие!

Правило номер 1– винаги си правете месечен бюджет и заделете средства за основни месечни пера като наем, ток и вода, телефон, храна. Останалото е за забавление и малко спестявания. НЕ харчете повече от месечните приходи. И стигаме до …

Правило номер 2 – не купувайте нищо на кредит или изплащане. Започнете ли веднъж няма измъкване цял живот и ставате роб на банката.

Правило номер 3 – никога не използвайте дебитна или кредитна карта за пазарене. Когато използвате само пари в брой, по-вероятно е да купите по- малко неща. Докато пазаруване с карта е доста рисковано и може да прекалите с покупките.

Правило номер 4 – никога НЕ купувайте дубликат. Например още един черен панталон или дънки, още една бяла блуза, още едно червило, още един кухненски уред, който използвате само веднъж седмично, още един телевизор за другата стая, още един комплект чинии или чаши за гости, които хващат прах и т.н.

Правило номер 5 – не пазарете храна в големи количества. На пръв поглед това може да изглежда изгодно, но аз с годините установих, че да се купуват плодове и зеленчуци с щайги изисква и по- голямо консуматорство и винаги поне 1/4  от продукцията се разваля и трябва да се изхвърли. Това за мен е недопустимо при условие, че толкова хора по света гладуват. Освен ако НЕ сте 10- членно семейство, не ви трябват щайги със стока. Най-добре организирайте пазари си на 2-3 части през седмицата за да не се развали някой продукт и да изхвърляте.

Правило номер 6 – изберете категория разходи, която ви е най-голямата слабост и помислете дали може да спрете да купувате например дрехи или декоративна козметика или се ограничете до 2-3 елемента за тримесечие или пък цялата година. Преразгледайте целия си гардероб и козметично шкафче и изхвърлете, подарете или продaйте всичко излишно? Задайте си следните въпроси преди всяка покупка:

– ще се вмъкнете ли в бюджета си?

– имате ли нужда от това черно сако или тази пола или тази риза или вече имате нещо подобно, което може да използвате?

– бихте ли носили това поне 5-6 години или 10? Колко често бихте го носили, съчетава ли се с други ваши дрехи? А защо не си направете капсулен гардероб с 37 елемента или по- малко. Моят например е с 27 целогодишно. В продължение на една година продадох около 80 процента от гардероба си и само със спестени пари си купих няколко елемента които бяха захабени.

– имате ли нужда от още една спирала или палитра сенки или още един шампоан при условие че вече имате по няколко броя? А защо не си направете капсулна бюти колекция с максимум 10 елемента козметика и грим?

Аз лично не бих си купила ново червило или молив за   очи ако не съм свършила старите.

Правило номер 7 – отпишете се от онлайн магазини за дрехи, обувки, конвенционална козметика и  грим, хранителни добавки, и преработени храни с висок срок на годност. По този начин няма да се изкушите да купите нещо в намаление и ще се предпазите от ИМПУЛСИВНИ покупки!

Щастлива съм да ви съобщя, че към моите услуги и продукти включих още едно перо, а именно Консултация за минимализъм и ниско консуматорство. Аз за разлика от инфлуенсърите, ще ви помогна как да бъдете съзнателни консуматори, да пестите хиляди на година и да не харчите за глупости, които ви се рекламират нон стоп. Ще се научите как да минимизирате вещите си оптимално и как да сте независими от индустриите. Преди консултацията изпращам формуляр, в който е необходимо да попълните информация за вашия индивидуален лайфстайл за да мога да ви помогна пълноценно без да губим време с излишни въпроси. Повече прочетете тук!

Тази статия е публикувана в понеделник, октомври 21st, 2019 at 7:00 в категория Топ 10....

Оставете коментар

Анти-спам *


Inline
Inline