Лъжите за протеините, витамин В 12, витамин Д, омега 3, “супер храните”, костния булъон, колагена и т.н.(актуализирана версия)

Скъпи читатели, днес бих искала да споделя размишленията си на база личен опит за лъжите сред „здравословните“ среди, които се бълват от лекари, доценти, нутриционисти, псевдо диетолози и т.н. по методите на „копи / пейст“ наука, поддържаща индустрията с медикаменти, химикали, добавки и всякакви „чудодейни“ елексири.

Защо се разграничавам като Health coach от тях? Защото и аз съм учила и чела за същите неща, но това не означава, че не мога да си направя някои изводи след дългогодишните ми изследвания в областта на здравословното хранене, чрез мои лични наблюдения и опит върху доверили ми се хора, от всички възрасти и пол. Има много противоречива информация и съм сигурна, че само малцина ще се съгласят с мен, а някои ще ме намразят, други ще ме ненавиждат още повече. Но това си е моето лично интернет пространство и ще пиша, каквото смятам за правилно, който иска ще се вслуша в написаното от мен.

Относно протеините, питам аз: Как живея само на растителна храна вече повече от 10 години? Как съществувам без животински „незаменими“ аминокиселини? Как съм се излекувала от дългогодишен хормонален дисбаланс и липса на цикъл в продължение на години САМО с растителна храна? Как така съм забременяла? Как така имах 2 прекрасни бременности без „обичайните“ проблеми на растително-суровоядно хранене? От какво са изградени децата ми, техните кости, органи, очи, кожа, коса, нокти, колаген и т.н.? Как така ги кърмих само на растителна храна? И това без да вземам протеини на прах, синтетични витамини, минерали и т.н!

Отговорете ми как? Толкова за протеините!

Ами В 12? Това е новата панацея на световно ниво и дефицита може да засегне освен вегани и вегетарианци, но и всеядни. Така се твърди!

Има много противоречива информация по темата. Според мен ако човек се пречиства редовно и се храни с предимно сурова растителна храна (+ кълнове и немити поници, отгледани в пръст), чревната микрофлора се поддържа в баланс и организма сам произвежда всичко необходимо. Аз лично се изследвам всяка година и моите нива са ок, въпреки че НЕ се суплементирам. Единствено приемам перга, която също има малки количества от витамина и добавям в храната си по малко хранителна мая, обогатена с В 12. За съжаление, в съвременния свят много хора се оказват с генетична мутация метилентетрахидрофолат редуктоза (МТХФР) и невъзможност за метилиране. Затова е изключително важно да си проверяват нивата на витамина редовно и ако е необходимо да си вземат качествена добавка метилкобаламин. Недостигът може да доведе до много сериозни психически заболявания като депресия, безпокойство,паник атаки,  шизофрения и т.н. както и до заболявания на централната нервна система като изтръпване на крайниците, схващания, парализи и т.н.

Но хората с това заболяване всъщност НЕ страдат от дефектни гени, а по-скоро от токсично пренасищане, което възпрепятства превръщането на нутриентите в микронутриенти. Мощни микроорганизми могат да понижат нивата на хомосицтеина и буквално да елиминират диагнозата генна мутация МТХФР. А най-добрият начин за обновяване на чревната микрофлора е чрез сурови органични немити плодове, зеленчуци, кълнове и поници, които изобилстват от полезни микроорганизми. Освен това трябва да се възстановят нивата на хидрохлорна киселина, да се отстранят тежките метали от червата и дразнещите храни (като глутен, млечни, соя, месо, риба от развъдник, яйца, олио от рапица, захар, мононатриев глутамат и хранителни добавки от най-различно естество).

Тук искам да споделя и опита на една много уважавана от мен Дама, а именно 60- годишната суровоядката Тоня Заваста, която от 20 години е на сурова храна. Тя е решила за себе си да избегне дефицит чрез включване на суров жълтък от време на време в менюто си. Междудругото, тя също така НЕ вярва на кръвните изследвания и не си прави такива. Всеки трябва да проучи сам за себе си и да прецени как да постъпи според индивидуалните си нужди!

Ами витамин Д? Слънцето благоприятства естественото формиране на Витамин Д в нашето тяло, който всъщност не е витамин, а хормон, който увеличава абсорбацията на калция, необходим за здрави зъби, кости и за поддържане на здрава имунната система. И през зимата всеки ви съветва да вземате витамин Д като добавка. Но отново стигаме до факта, че това е изкуствена субстанция, която САМО ще увеличи количеството му в кръвта, но не и в клетките! От това ще последва втвърдявания не на костите (КАКТО СЕ ТВЪРДИ), а ще се възпрепятства нормалното и равновесното функциониране на тялото.

В днешно време, всеки доктор и дерматолог ще ви посъветва да използвате слънцезащитен крем за да се предпазите от рак, но за съжаление всички видове лосиони както и био такива само ще блокират усвояването на витамин Д от слънцето. От там се стига до дефицити и още много здравословни проблеми. Затова според мен, слънцето е супер важно за нашето здраве, но трябва да се излагаме умерено ( от половин час до 1-2 часа през лятото) и да НЕ нанасяме слънцезащитен крем. По този начин ще избегнем и преждевременно състаряване на кожата!

Ами омега 3 мастни киселини за мозъка? Твърди се, че е най-пълноценно да се приемат от рибата или от рибено масло на капсули. А пък най-добре от ферментирал дроб на треска, която е някаква панацея.

Е питам аз, като не съм яла риба от години и не съм приемала рибено масло като добавка как не ме е хванала деменцията все още? Как така не съм затъпяла? През този период без риба и добавки, аз завърших Магистратура туризъм с много добър успех, работих в хотели на рецепция където общувах на 3 чужди езика с хиляди туристи, работих с хиляди левове и обработвах кредитни карти и съм била винаги супер концентрирана и никога съм нямала фалове. След това завърших успешно Американска програма за Health coach на английски език и от 3 години и половина си работя сама по специалността като извършвам сама всичките си дейности. Междувременно от 8 години и половина поддържам сайта си, създадох youtube канал, написах и публикувах 2 прекрасни книги (+ още 2 екниги- наръчници), създадох онлайн програма, онлайн курсове и семинари, козметични комплекти и т.н. И същевременно с това родих 2 деца като през бременостите си бях отново с Всичкия си! Е как става това, след като не ям риба и не приемам рибено масло?

Ами супер храните на прах като мака, асай бери, каму каму, водорасли, лукума, моринга, матча, боабаб,  годжи бери и т.н.?

Те станаха доста популярни през последната година у нас. И търговците знаят това. Забележете как суперхраните заеха привилегирована позиция на пазара. Ние би трябвало да сме подозрителни когато дадена храна е обозначена като „чудотворна“ или „магическа“, лекуваща всичко и всеки. До сега едва ли има ядливо растение, което да не е проучено вече и да не са открити полезни свойства. Може би има причина природата да ни предоставя хиляди видове ядливи растения, които да включим в нашата диета. Истината е, че всички растения са супер храни сами по себе си. Всяка сурова, висококачествена и органична храна е супер. Вие не се нуждаете от скъпа, изсушена и преработена по някакъв начин храна за да сте здрави, да кипите от енергия и да забавите процесите на стареене. Решението е много по-просто и много по-евтино. Тайната на дълголетието е в яденето на по-малко, залагайки на високо качество и екологична чистота, а не на повече, количество за сметка на качеството. Тема, която не еднократно съм засягала в клипове за минимализъм и авторските си статии. Твърде много хранителни вещества и калории са ненужна и токсично натоварваща „екстремна“ работа за тялото както за прекомерно храносмилане, асимилиране и елиминиране, които съпроводени от инервация, стрес, бързане водят до задръстване и автоинтоксикации по ежедневие.

Костният булъон и колагена на прах са новите „супер храни“, на които се преписват едва ли не чудодейни ползи за организма и затова им отделям специално място.

Костният булъон се прави от сварени кости на мъртви животни и минералите, които се извличат от вмирисаните им трупове (остатъците от трупна маса, неусвоени от месопреработвателната индустрия) са всъщност мъртви и с чуждо животинско ДНК. Те са абсолютно неизползваеми за всеки Човешки организъм и се натрупват по костите, ставите, сухожилията и артериите, паласките около кръста, между органите, което довежда след себе си, толкова много отклонения. В краткосрочен план може и да си внушавате, че ви помагат, но истината е че последствията от дълговременната им употребата се проявява в дългосрочен план като артрити, парализи, деменции, възпаления, запушване на кръвоносни съдове, вени и артерии, водещи след себе си високо кръвно налягане и т.н. Вие и аз имаме нужда от живи минерали, витамини, ензими от суровите растителни храни, непреработени плодове, зеленчуци, ядки и семена!

Колагенът се прави от смлени кости и стави на свиня или теле, може би и от други животни. Отново тази „супер“ храна е с чуждо ДНК, което НЕ е идентично с Човешкото (не е предназначено за човека) и по никакъв начин не може да възстанови по естествен и природосъобразен начин ставите или колагена на кожата ви без да ви навреди в дългосречен план. Това са задръстващи субстанции, които в последствие се натрупват по вашите кости и органи и в един момент вместо да „изпишете вежди, ще извадите очи“ чрез масово ошипяване.

Истински колаген може вашия организъм САМ да произведе след дълго гладуване (което да подготви тялото ви за последващо свръхусвояване), захранване със сурова растителна храна, последващ висок процент на растително суровоядство с естествени и максимално нехимизирани плодове, зеленчуци, ядки и семена. Както и да се подмладите не само външно, но и вътрешно!

Разберете, никое хапченце, спрейче или добавка НЕ е панацея за здраве, защото ИСТИНСКОТО ЗДРАВЕ трябва да си го заслужите, но пък постигнете ли го, тогава ще сте НЕЗАВИСИМИ от всеки, който иска да ви продаде хапче „Чудо“ както и от жлъчните коментари и завист по ваш адрес!

Тази статия е публикувана в четвъртък, май 16th, 2019 at 6:52 в категория Здравословно хранене /статии/.

Оставете коментар

Анти-спам *


Inline
Inline