Защо праха за пране е от значение за нашето здраве?

Знаете ли, че в съвременния живот в едно домакинство има по-голямо разнообразие от химикали отколкото е имало в една химическа лаборатория преди век? А наясно ли сте с ефектите, които повечето от тях нанасят върху нас и върху околната среда. Наблъскани с най-различни опасни вещества, те отиват както директно (чрез поглъщане, вдишване или при допир с кожата) в нашите тела, така и в канализацията, а оттам попадат в почвата и водите, като малко по малко унищожават природата, и съответно човечеството.

Според скорошно проучване, жените приемат около 2 кг химикали годишно с препарати за почистване и козметика. Към тях добавете още 2 кг, приемани с храната. Голяма част от тези химикали остават трайно във вас. Те не се разграждат, не се изхвърлят лесно нито с билки, нито с краткотрайни диети.
В дългосрочен план тези химикали допринасят и за по-широкото разпространение на множество генни заболявания, които не се лекуват.

И поради тематиката на моя сайт за здравословен начин на живот, много често мои читателки са ме питали, с какви препарати пера и почиствам дома си. Разбира се като човек, който се храни растително-суровоядно, избирам както натурална козметика, така и еко препарати за пране и почистване. До сега използвах продукти на чужди фирми, но съвсем скоро попаднах на български екологичен продукт “Езия”, който е натурално ръчно направена смес за пране и почистване.

Той НЕ предизвиква алергени, БЕЗ изкуствени химически съединения, БЕЗ изкуствени парфюми и аромати, БЕЗ оптически избелители, БЕЗ ензими и фосфати и НЕ оставя следи по тъканите за разлика от всички конвенционални продукти. А всички тези отровни съединения (изкуствени химикали и аромати) навлизат в кръвообращението чрез дрехите, изпрани с токсични препарати и може сериозно да увредят нашето здраве, да предизвикат раздразнение, екземи, дерматити и акне по кожата – нашия най- голям орган. Те са особено опасни за бебетата и подрастващите, защото отприщват бум на алергиите както и на асматични пристъпи при вдишване на отровни газове. Оцветителите, ароматите и консервантите пък се произвеждат от петролни деривати, за които мнозина учени твърдят, че са канцерогенни. Диоксините предизвикват смущения в нервната система, и дори има данни и за спонтанни аборти, а фосфатите причиняват проблеми с метаболизма и сърдечно-съдови инциденти. Пенообразуващите агенти предизвикват алергии, отслабен имунитет и кожни проблеми.

Освен за нас хората, тези токсични препарати замърсяват и природата!

Наистина ли обаче препаратите за пране са толкова незаменими? Оказва се, че не и е въпрос само на желание и воля, да изберем някоя от неговите еко алтернативи.

От стари времена хората са използвали хумата, солта и растителния/животинския сапун, като основни средства за пране и миене. Ние няма нужда да се връщаме назад във времето, а да се възползваме от знанието и опита на предците ни. Това познание помогна на създателите на “Езия” да  разработи формула, с която да постигнат целите си – чисто пране, запазване на цветовете и тъканите, омекотяващ ефект (благодарение на природната сила на хумата), изпиране без остатък по дрехите и отделните части на пералната машина, премахване на всякакви неприятни миризми, отстраняване на мазнините (без изкуствени обезмаслители), запазване белотата на дрехите (без оптически избелители) и мощно антибактериално действие, благодарение само на хума, нейодирана морска сол и хранителна сода бикарбонат.

Най-хубавото е че с ЕДИН продукт може освен да изперете перфектно прането си, но и да почистите прозорците, пода, съдовете както и тоалетната. Езия е напълно натурален, екологичен продукт и супер икономичен!

Аз ви призовавам да подкрепяме малките български фирми и ръчното екологично производство пред големите корпорации за милиони за да опазим Природата ни за бъдещите поколения! Направете първата крачка!

Тази статия е публикувана в вторник, март 26th, 2019 at 7:42 в категория Здравословно хранене /статии/.

3 коментара

 1. Цветелина Попова Публикува:

  Прекрасна статия, от доста време търся натурален перилен препарат, дори сама си приготвям.в момента ползвам този на https://angel-baby.eu/nachalo/23-naturalen-prakh-za-prane.html и съм доволна. Задължително ще пробвам и препоръчания от теб. Хубав ден! 🙂

 2. Милка Публикува:

  Благодаря за полезната статия.
  Единствено през интернет ли си го набавяте? Някъде във Варна дали може да се закупи от физически магазин?

 3. desi Публикува:

  Цвети и Милка, благодаря за коментарите! 🙂 Радвам се че статията ви е полезна. Продуктът мисля че може да се поръча през страницата, за която съм дала линк. Там е написано в кои магазини може да се намери! 🙂

Оставете коментар

Анти-спам *


Inline
Inline