Как се хранят “звездите” в БГ?(или с критично око към “Черешката на тортата”)

downloadВинаги съм обичала да гледам кулинарни предавания и да наблюдавам какво харесват хората, какво готвят, как им се отразява техния начин на хранене след години и до какви последствия може да доведат хранителните им навици. Може да се каже, че нищо, което съм виждала съм опитвала да възпроизведа, защото си имам мой кулинарен стил, който с годините непрекъснато еволюираше и се променяше. И никога не съм си падала по традиционните български ястия!

Но да се върнем към повода за днешната статия. Преди няколко дни изразих лекото си възмущение на Фейсбук страницата си от вечерята на Дичо в предаването “Черешката на тортата”. За тези от вас, които не са наясно, в това предаване се канят известни личности в България, които в рамките на седмица всеки един от група от 5 човека показва своите кулинарни умения и след това гостите оценяват ястията, гостоприемството и дали са се забавлявали. В цялата идея на предаването няма нищо лошо, аз лично го гледам от любопитство както споделих по-горе. Но естествено някои хора си помислиха, че съм се изказала много критично  и затова реших да напиша цяла публикация и да изкажа цялостната си гледна точка.

Да, може и моята гледна точка да е прозвучала критично и затова бих искала и тук да споделя лекото си възмущение от вечерята на Дичо, с цялото ми уважение към творчеството му и кулинарните му умения.

Но за какво му е на този човек да се нарича вегетарианец и да изтъква гордо, че не яде месо от 20 години? Това е ок, но с този “вегетариански” начин на хранене да не се чудите защо вегетарианците изглеждали болни и имали дефицити. Това се отнася и за огромна част от веганите, които наблюдавам, но това е друга тема. Да се върна към вечерята на Дичо, от която бяха очаровани гостите, но се чудя къде бяха зеленчуците в цялата картинка? Аз видях като салата резени домати с моцарела (пълна с хормони и слуз), хайвер от риба, печен хайвер, кюфтета от охлюви с яйца, раци, съомга от развъдник, риба тон с тежки метали и рибно суши. И за капак на края сервира печена ябълка с мед и орехи за десерт!?! Кое е вегетарианското, кое е здравословното и защо хората се тъпчат с толкова много разнообразни ястия по този начин? И после защо са болни и защо иамт храносмилателни проблеми? Ами не се чудете защо!

И не си мислите, че критика ми е само към Дичо. И другите “звезди” не се представиха с кой знае колко здравословно меню. Какво ще кажете например за пълнен бял хляб с бекон или пък за пилешко вретено, пълнено със съомга и сметана? Ами как ли би ви се отразила една печена круша с рикота за десерт след рибно ястие? Ами какво ще кажете за маскарпоне с ягоди след обилно хапване с тесто и месо? А за ябълкова тарта за десерт? И разбира се всичко е обилно полято с ракия, вино и най-различни други напитки!

Защо вечерята не представлява например една хубава голяма зеленчукова салата с авокадо и семена за предястие (без млечни, защото се получава лоша реакция с морските обитатели), след това например раци или риба с гарнитура от безнишестени зеленчуци и един десерт на основата на черен шоколад като например сурови шоколадови трюфели. Защо трябва да има такива ексцеции, за да се покажем колко имаме и какви умения имаме!

Да, “звездите” както навсякъде по света са пример за подражание на народа и когато от години виждам доста нередности в начина им на хранене, който показват в ефира ми се иска да изразя своята критика на сертифициран Health coach, защото всеки има свобода на словото. Нека един път и аз да бъда критична, въпреки че винаги съм се опитвала да бъда над нещата и да не критикувам начина на хранене на хората. Но няма как да не изразя отрицателно мнение към безразборното смесване на продукти от най-различно естество и когато видя плодов десерт накрая на вечерята направо ми става лошо! Призовавам “звездите” да бъдат по-информирани относно смесването на продуктите и да бъдат наистина един ДОБЪР пример за подражание относно хранителната си култура!

А що се отнася до Черешката, предпочитам да се наслаждавам на около 1 кг череши под формата на монохранене – най-добрата форма, в която природата ни ги предоставя! 🙂

Тази статия е публикувана в понеделник, юни 13th, 2016 at 6:47 в категория Здравословно хранене /статии/.

11 коментара

 1. Александър Борисов Публикува:

  Какво мога да добавя? НИЩО!
  Перфектно написано Деси. Права си за всичко мила <3

 2. Росица Тодорова Публикува:

  Деси, здравей
  и поздравления за казаното от теб по-горе!
  Подкрепям те изцяло,споделям всичко написано и ти благодаря за позицията , като истински сертифициран Health coach!

  Аз също следя “Черешката на тортата”, както и други кулинарни предавания,единствено и само от любопитство. Учудвам се, меко казано на избора, съчетанието и начина на приготвяне на продуктите.

  Щастлива съм, че има хора, като теб, избрали твърдо вярната посока на здравословно хранене и споделят своя опит добронамерено!

  Поздрави!

 3. Светлана Публикува:

  Деси, привет,
  Следя блога от години и съм ти голям фен, харесвах фактът, че БЕШЕ неутрална и не критикуваше хората с различни идеи /хранене от твоето. С цялото ми уважение към теб и труда ти обаче, в последно време, макар да пишеш, че това е малка критика, в повечето статии и видеа напоследък се забелязва дори неприязън към хората, несподелящи твоите идеи. “Освен това има и едно натрапливо повтаряне , че си цитирам “сертифициран Health Coach” (не зная защо се не използваш български термин)….или пък “всяка уважаваща себе си жена, следва да…”. Има страшно много уважаващи себе си жени, които се грижат за вътрешната и външната си красота по друг начин и това далеч не ги прави по-лоши от теб.
  Всеки човек си носи последствията от изборите, които прави и мисля, че всеки един е наясно с това. Повече от чудесно е, че предоставяш ценна информация тук, но това критикуване поне според мен, е напълно излишно.
  Надявам, се че не те обиждам или засягам по някакъв начин, аз също имам своята си позиция.

  Успешна седмица
  Поздрави и

 4. bob4e Публикува:

  Деси добре изказано мнение☺Аз също се чудя на комбинациите и огромното количество храна. Но така ще е докато хората не осъзнаят че нуждите на тялото могат да се задоволят с малко ,но истинска храна. И тогава ще са станат по-чувствителни един към друг, разговорите на масата няма да са само за приготвянето на храната. Ще се радвам да направят някое кулинарно предаване и за суровоядната кухня определено има богат асортимент, който е и лесен за приготвяне, а и икономичен😁.

 5. desi Публикува:

  Роси и Бобче, много ви благодаря за коментарите и затова, че подкрепяте моето мнение по темата! 🙂
  Светлана, благодаря и за твоето мнение, но не бих казала, че изразявам неприязъм към различното от мен хранене. Просто изразявам в собственото си интернет пространство моята гледна точка за това какво се показва в ефирно време. Мисля, че всеки има свобода на словото и това, че преди съм била неутрална както казваш е защото не бях на 100% убедена къде е истината. Сега вече съм убедена! И както виждаш, аз предлагам един вариант на по-лека вечеря, в която има животински продукти. Нима това наричаш нeприязъм? А се наричам Health coach, защото законно така мога да се наричам. Това го пише в сертификата ми. Не съм завършила образованието си в БГ, но ако искаш за по-лесно ме наречи специалист по здравословно хранене. Не мога да разбера защо ти е неприятно, че се наричам по този начин като в момента това ми е професията. И разбира се, че всеки носи последствията от изборите си. Аз тук споделям своите, защото съм създала това местенце с цялото си сърце и любов и след като вече 6-та година се посещава от десетки хиляди хора ежемесечно от цял свят, значи има какво да научат от мен хората.

 6. Александър Борисов Публикува:

  Да. Всеки е различен и ако не харесвате дейността и изказа на Деси, можете да не четете. Не мисля, че Деси обижда някой. По – скоро е време всеки да се позамисли….

 7. Светлана Публикува:

  Изразих мнението си, защото такова послание съм усетила, и защото не смятам, че такава критика е нужна тук още повече, че дори споделянето на цялата информация тук е достатъчно човек да се замисли кой е Пътят. Никъде не съм написала, че не харесвам дейността на Деси, дори напротив – споделям сходни идеи и следя с интерес споделеното тук.
  Освен това всички следящи те тук знаем, че си сертифициран Health Coach, дори някой сега да те открива – това е упоменато на няколко места тук и Youtube канала ти – не е нужно да се споменава във всеки клип и статия.
  Пространството си е твое и разбира се, че ще споделяш каквото пожелаеш, а критиката ми бе съвсем приятелска, не съм целяла да те засегна, дори напротив.

 8. desi Публикува:

  Благодаря ти за изразеното мнение, Светлана! Уважавам ти гледната точка! 🙂

 9. Анета Публикува:

  Не съм гледала въпросното предаване с Дичо. Самата претенция за вегетарианска вечеря е нелепа, тъй като по дефиниция вегетарианството изключва рибата, охлювите и раците от диетата. Друго, което си мисля е, че повечето “звезди” днес не са достойни за подражание. Обикновено това са хора, които добре забавляват публиката. Не случайно на английски език думата “забавлявам” означава и “спирам да мисля”/muse – размишлявам, amuse – спирам да мисля, забавлявам/. В този смисъл една чревоугодническа вечеря с изобилие от алкохол е добро забавление, достатъчно затъпяващо при това.

 10. desi Публикува:

  Благодаря ти за коментара, Анета! Имаш интересна гледна точка по темата! 🙂

 11. Десислав Публикува:

  Подкрепям мнението ти!

Оставете коментар

Анти-спам *


Inline
Inline