Сокове и шейкове – ползи и разлики

 

   Истината е, че домашно направените свежи сокове и шейкове /сурови супи/ са много полезни за здравето и трябва да присъстват ежедневно в менюто ни. Аз предпочитам сутрин сок, а на обяд – шейк или сурова супа.

Следните въпроси са често задавани:

1.Каква е разликата между сок и шейк?

2.Фибрите не са ли важни след като се отстраняват от сока?

3.Намаляват ли се хранителните вещества при правенето на сокове и шейкове и мога ли да ги правя предварително?

4.С какви уреди се правят сокове и шейкове?

Какво е шейк /сурова супа/? – гъста и кремообразна напитка, която се приготвя от плодове, зеленчуци, билки, ядки, семена и авокадо. Продуктите се слагат в блендера и се миксират като фибрите остават в шейка /суровата супа/.

Какво е сок? – плътна напитка, направена от плодове, зеленчуци и билки. Продуктите се слагат в сокоизтисквачката, която разделя фибрите от сока.

Ползите от шейка /суровата супа/:

богат на фибри;

-засищащ и хранителен и може да замести 1 хранене;

-силно алкален;

-ниско калоричен;

-намалява апетита;

-дава много енергия;

-лесен за храносмилане от организма;

-намаля залитанията по храните-боклуци;

-регулира стомаха и изхожданията;

-спомага за отслабване;

-лесен и бърз за правене;

-по-евтин отколкото сока;

-може да се съхранява до 3 дни в хладилника.

Ползите от зеления сок:

-съдържа поне 2-3 пъти повече продукти отколкото шейка, съответно на 1 хранене поемате много повече плодове и зеленчуци отколкото ако трябва да ги консумирате цели;

-силно хидратиращ;

-екстремно алкален и реминализиращ;

-беден на калории;

-намалява апетита;

-дава много енергия;

-по-лесен за храносмилане и асимилиране от организма от шейка /суровата супа/;

-представлява междинна закуска или допълнение към основно хранене като се пие поне 30 минути предварително;

-директно навлиза в кръвообращението и храни клетките;

-намаля залитанията по захарта и рафинираните продукти ако се консумира редовно;

-регулира стомаха;

-спомага за отслабване.

1.Каква е разликата между сок и шейк/сурова супа/? – На пръв поглед соковете и шейковете имат много общо – алкализират, лесни са за усвояване, детоксикират и изграждат организма. Но в действителност соковете имат значително по-малко фибри и затова навлизат директно в кръвта и клетките ви. Това е от особено значение за болните и хората на соков детокс, защото техните тела имат нужда от повече хранителни вещества, а същевременно с това се дава почивка на храносмилателната система.

   Шейковете и суровите супи от друга страна са богати на фибри и могат да бъдат добавени и есенциални мастни киселини под формата на накиснати ядки и семена и авокадо. Те се по-засищащи и представляват заместител на основно хранене.

2.Фибрите не са ли важни след като се отстраняват от сока? – Да, важни са! Въпреки че при соковете се отстраняват по-голямата част от тях, за да се получи високо концентрирана чаша течност пълна с витамини, минерали и фитонутриенти, аз ви окуражавам да включите и цели плодове и зеленчуци в храненето си под формата на шейкове, сурови супи и салати. Соковете са допълнение към здравословното хранене. Пулпът, който остава може да се използва за направата на сурови крекери, бисквити или за компост за обогатяване на почвата.

3.Намаляват ли се хранителните вещества при правенето на сокове и шейкове и мога ли да ги правя предварително? – Изследвания показват, че не се намаляват значително хранителните вещества при втечняването на храната. Но е най-добре да държите шейка /суровата супа/ на хладно и да го консумирате в рамките на няколко часа. При някои сокоизтисквачки като т.н „дъвчещи“ окисляването е минимално и витамините и минералите се запазват в най-висока степен. Сокът, приготвен с такава сокоизтисквачка е богат на фибри и полезни ензими и дори ще има по-голяма трайност. Но отново е най-добре да изпиете вашия сок веднага след като сте го направили. Ако желаете да го съхраните за няколко часа го сложете в термос с лед. Окисляване настъпва ако храната е изложена на горещина, светлина и въздух.

4.С какви уреди се правят сокове и шейкове /сурови супи/?

   Шейковете и сурови супи се правят с помощта на блендер. Вече се предлагат най-различни модели на пазара, но в световен мащаб за най-качествени се сочат Vitamix и Blendtec. Има и портативни модели, удобни за ползване дори в офиса, като този на Tribest.

   Соковете се правят със сокоизтисквачка. Има много модели, но отново едни от най-качествените са и значително по-скъпи. Както споменах и по-горе, най-много витамини, минерали и ензими се запазват при т.н. „дъвчещи“ или бавни сокоизтисквачки, които цедят освен твърди плодове и зеленчуци, но и зеленолистни и зелени треви. При тях също окисляването е минимално. Едни от най-добрите модели на пазара са Omega 8004 и Hurom, които аз наскоро открих вече и в България на www.freshmarket.bg .

   Omega 8004 е хоризонтален модел с един вал. Тя е изработена от износоустойчиви материали, безопасни за здравето. Не е за подценяване и лесното сглобяване и почистване на модела.

   Hurom е с патентован вертикален шнек с много по-лесно захапване. Тя е снабдена със защита, така че ако бъде препълнена с прекомерно количество твърди храни, двигателят автоматимно се изключва.

   Е, скъпи читатели, убедихте ли се в здравословните ползи на свежите зелени сокови, шейкове и сурови супи? Тогава още днес се запасете с прясна продукция и експериментирайте!

 

Тази статия е публикувана в петък, март 22nd, 2013 at 9:29 в категория Здравословно хранене /статии/.

26 коментара

 1. микси Публикува:

  Благодаря ти Деси! Страхотно поднесена информация, особено за начинаещите със смутита, сурови супи, шейкове и сокове. Машинките са страхотни и функционални и цените ми се виждат разумни. Този сайт е може би от скоро, надявам се да има някой, който ги е ползвал и да сподели отзиви 🙂

 2. deva Публикува:

  Здравей Деси, както обикновено и тази публикация е много интересна! Точно сега съм в “периода на зелените смутита”. Откакто прочетох книгата на Виктория буденко всяка сутрин закусвам с шейк от лимон, портокал, грейпфрут и нещо зелено /спанак, магданоз, рукола/. Да те попитам някога консумирала ли си изсушени зелени стъбла? Ако не си, имаш ли някаква информация за тях? Мисля да се възползвам от някой от блендерите, които предлагат в посочения от теб сайт, затова и аз като Микси ще чакам отзиви. Това засега от мен, остава да пожелая на теб, Деси и твоите читатели усмихнат, спокоен и ползотворен ден!

 3. desi Публикува:

  Здравейте Микси и Дева! Радвам се, че публикацията ви е полезна. 🙂
  А иначе този сайт наистина е от съвсем скоро и аз се заинтригувах от някои от предложенията. Надявам се някой читател да се включи с отзиви и да сподели.
  Дева, и аз съм чела тази книжка, много е полезна, но както преди 4 години, така и сега все съм се чудела защо Бутенко изглежда по този начин. Просто ми е необяснимо след толкова години на суровоядство, всеки ден зелени смутита, а да е толкова пълна и с много сбръчкана кожа. Има нещо нередно в цялата работа. А иначе аз съм си купувала пшенична трева на прах преди 2 години мисля че беше и я пиех само разредена с вода на празен стомах. Пресният сок от тази трева е много лечебен, супер полезен и е добре да се прави точно с такива “дъвчещи” сокоизтисквачки. Ако нямаме такава машина, то пшеничната трева на прах е вариант, но трябва да е от гарантиран източник. Аз лично предпочитам сега като излязат пресните коприва и спанак, с тях да си правя сокове. Дори тази седмица вече се снабдих с 1 торба с коприва /от гарантиран източник/ и ще си правя сокчета.
  А ако случайно някой читател реши да изпробва някой уред и да поръча от този сайт, може да ми пише да му дам специален код, с който ще получи и допълнителен подарък. 🙂

 4. deva Публикува:

  Благодаря за отговора Деси, книгата наистина е много интересна, но също толкова интересен и е факта за Бутенко, който изтъкваш. И аз от вчера съм снабдена с коприва и днес ще си направя първия шейк с коприва.

 5. Мария Публикува:

  Здравей, Деси! Никога не съм си правила сокове от зеленолистни. Първо в блендера ли трябва да се сложат зелените листа и да се разбият, защото в самата сокоизстисквачка ми се струва, че няма да се получи, ако не прибавим плод.

 6. Ив Публикува:

  Деси, благодаря за информацията! Както винаги е подробна и ясна. Имам само едно чудене – какво мислиш за добавянето на зехтин в сока? Тъй като в плодовете и зеленчуците има мастноразтворими витамини, то как се разтварят те, ако няма добавена мазнина? И ако все пак се добави мазнина, то добре ли се усвоява сока, т.е. навлиза ли пак директно в кръвта?

 7. desi Публикува:

  Здравейте Мария и Ив!
  Мария, специално тези сокоизтисквачки, които съм споменала са подходящи за зелени сокчета, защото са т.н.бавни или дъвчещи. При тях се запазват повечето витамини и минерали и са по-трайни. Освен това не се окисляват толкова бързо колкото при другите сокоитисквачки. За да се получи хубав и вкусен сок е необходимо освен зеленолистни да добавим и други плодове и зеленчуци, които ще добавят количество в сока. Това са ябълки, моркови, цвекло, краствици, селъри, цитруси и т.н. Не е необходимо да се ползва блендер. Моята сокоизтисквачка е високоскоростна, но пак се получават зелени сокчета тоест могат да се използват и зеленолисти освен останалите плодове и зеленчуци.
  Ив, според мен може да се добави мазнина, но зависи от целта. Ако целим детокс, то е по-добре да намалим количеството на мазнините в менюто и тогава добавянето им не е препоръчително, защото забавят детокса. Иначе аз лично съм добавяла авокадо в сок от селъри и краставица и е ставала много хубава супа. Освен това т.н шейкове са също с мазнини под формата на ядки, семена или ядково мляко. Като се добавят мазнини соковете или шейковете /супи/ засищат за по-дълъг период от време.

 8. Нина Публикува:

  Здравейте, Деси.
  Какво Ви е мнението за тази сокоизстисквачка – http://www.emag.bg/sokoizstiskvachka-heinner-sj-400s-400w-0-8l-inox-bjal-inoks-product , какво мислите за ръчните сокоизстисквачки и бих искала също да ви попитам има ли магазин във Варна, където да се предлагат или могат да се закупят само онлайн.
  Много поздрави.

 9. desi Публикува:

  Здравей Нина! Аз лично за първи път чувам за този модел сокоизтисквачка и съответно нямам мнение по въпроса. Пише, че е само за плодове. Това означава, че може би няма да цеди зеленолистни, а те са препоръчителни да се слагат във всеки сок. Иначе във Варна не съм чувала за специализиран магазин. Вероятно само он-лайн могат да се поръчат.

 10. Мария Публикува:

  Здравей, Деси! Тай като вече копривата излезе, а също така и спанака, започнах да си правя детоксикиращия зелен сок и супер зеления еликсир срещу пролетна умора. Искам да те попитам, достатъчно ли е като количество за закуска да се пие от тези сокове или трябва отделно да се правят шейкове. Ти как процедираш сега пролетта, когато има много зеленолистни. Прочетох книгата на Виктория Бутенко и да ти кажа честно много се обърках, в смисъл такъв, тя казва, че е по-добре да се смилат зеленолистните отколкото да се ядат на салата.

 11. desi Публикува:

  Здравей Мария! Ако се засищаш с тези сокове за закуска са напълно достатъчни. Ако си все още гладна хапни плод или някой шейк с ядково мляко. И аз гледам сега да включвам някой зелен сок в менюто, защото сега имам коприва. С един сок или плод изкарвам до към обяд. После пия или ядков шейк или сурова супа. И аз съм чела книгата на Бутенко, но не смятам да следвам някой изцяло и напълно. Сама си вадя собствени изводи от всичко изчетено. Нямам намерение да се отказвам и от ежедневните си салати. Все пак имаме зъби и трябва да ги използваме и да отделяме достатъчно време за сдъвкване на зеленчуците, ядките и семената. А Бутенко като включва толкова зелени смутита всекидневно защо изглежда все още толкова зле – с наднормено тегло и застаряваща кожа? Има нещо гнило в цялата работа и аз не се доверявам напълно на всичко прочетето, особено от някой, който изглежда по този начин.

 12. Мария Публикува:

  Благодаря ти Деси за бързия отговор, много си мила. Продължавам в същия дух. Приятен ден ти пожелавам.

 13. Силвия Публикува:

  Деси, тези блендери Vitamix и Blendtec къде в България може да се намерят? Обиколих тук много магзини и немога да открия блендер на PHILIPS 700w да не говорим за 1000w. В България къде ги има да поръчам от там освен? Като си избирам блендер какво да гледам мощността ли само, каната да е стъклена ли е по добре? ама пък ако се счупи какво правиш? Извинявай, че пак те питам ама се обърках с тия блендери а все пак веднъж го купуваш. Има такива роботи или как се казват дето имат повече приставки направо незнам какъв да си взема, че моя е малък и на няколко пъти рзбивам нещата много време ми отнема. Моля ви помогнете ми с опитно мнение.Благодаря.

 14. desi Публикува:

  Силви, специално първите 2 блендера доколкото ми е известно не могат да се открият в България и трябва да се поръча от чужд сайт. Иначе моя кухн.робот е с блендер и е на Филипс /700 вата/ и го купих от Техномаркет. Той е с пластмасова кана. Би трябвало със стъклена да са по-качествени, но трябва и повече да се внимава естествено. Преди 2 години и половина когато го купувах не можех да си позволя по-скъп, защото тогава си взех сокоизтисквачка и мелничка за семена тоест 3 уреда наведнъж. Аз лично съм доволна!

 15. Силвия Публикува:

  Деси, благодаря ти може ли да ми кажеш модела и той не ти ли е с чопар? Тук откривам само 600 вата на Филипс. Приятна седмица, благодаря.

 16. desi Публикува:

  Не е с чопър, Силви! Моделът е HR 7772.

 17. Нели Публикува:

  Деси, здравей! От известно време следя блога ти и съм впечатлена – моите адмирации за всичко, което правиш и споделяш 🙂
  Искам да те попитам какъв модел сокоизтисквачка ползваш(някъде видях да споменаваш Филипс май, но разбрах кой модел е)?Аз искам да си купя, но съм много объркана кой точно модел да избера, а искам да става освен за плодове и за зеленчуци и зеленолистни(но за съжаление не мога да си позволя сега от “дъвчащите”).

 18. desi Публикува:

  Здравей Нели и благодаря! 🙂
  И аз в момента не мога да си позволя “дъвчеща” сокоизтисквачака и си ползвам тази на Филипс, която имам от 3 години. Тя става за плодове, зеленчуци и зеленолистни. Ето го модела ми:
  http://www.technopolis.bg/b2c/catalog/productdetailFromOutside/(cpgnum=4&carea=DEBA72EAF2E084F1A90A002481B479E9&uiarea=3&xcm=bulgarian&cpgsize=10&layout=7.0-9_1_70_90_72_6_9_82_91_80_3)/.do?productguid=DEBA72EAF2E084F1A90A002481B479E9820B04111A46BC45B7906FA98534621A&scenario=&productarea=DEBA72EAF2E084F1A90A002481B479E9&detailScenario=
  Аз съм доволна, но като цяло могат да се намерят и по-добри модели. 🙂

 19. Liubov Публикува:

  Деси, ти какво предпочиташ – зелен сок или зелен шейк?

 20. desi Публикува:

  Здравей Любов! Зависи от периода и настроението ми. Като открих зелените шейкове през пролетта, те редовно присъстваха в менюто ми цяло лято. След това в началото на есента преоткрих зелените сокове и вече повече от половин година поне 4 пъти седмично си правя такъв сок, но в момента пия редовно и шейкове, но не зелени. Ако съм закусила зелен сок, на обяд си правя шейк от банан и тахан, а ако съм закусила плод, на обяд гледам да си направя зелен шейк. Сега през лятото сигурно пак ще премина предимно на зелени шейкове. Всичко зависи от моментното ми настроение и вдъхновение. Според мен и двете напитки имат полза за организма и колкото и някои хора да ги отричат, за мен това е клетъчна храна. И аз дълго време не можех да разбера какви толкова ползи за организма имат, но в един момент човек узрява за тях. Това го казвам по повод, някои странни и заблуждаващи статии в интернет пространството, които дори не правят разлика между сок и шейк. 🙂

 21. Mira Публикува:

  Здравей Деси!
  Искам да те помоля за съвет. Майка ми беше оперирана от рак на стомаха преди 3 седмици, при което и беше премхнат целият стомах. Искам да и купя кухненски уред за приготвяне на сокове. Кой е по-добрият вариант в нейният случай блендер или сокоизтисквачка?

  Поздрав Мира

 22. desi Публикува:

  Здравей Мира! Много съжалявам за майка ти! Аз няма как да ти дам адекватен отговор! Според мен е добре да се обърнеш към специалист, но си мисля, че ако няма стомах май ще е по-добре сокоизтисквачка, но няма как да бъда сигурна. Съжалявам че не мога да помогна! Дано майка ти се възстанови по-бързо!

 23. Mira Публикува:

  Благодаря ти, Деси!

 24. Венцислава Публикува:

  Здравейте, Деси,
  не знам дали е по темата, но реших да пиша тук- от месец и нещо сериозно разглеждам сокоизстисквачки и харесах модел на Samson. Може да бъркам, но мисля, че ги няма в България. Знаете ли сигурен сайт, от който да поръчам? От Amazon не става, тъй като се оказва, че този тип артикули не минават граница. Видях го и на някои други места, но доставката излиза колкото машината (между 300 и 400 лв.), а това ми се струва доста. Затова се обръщам към Вас, ако случайно имате идея за някакъв добър вариант.
  Исках да попитам и дали, всъщност, все още поддържате мнението си за полезността на соковете и шейковете- понеже публикацията е отдавна, а някъде из блога, не помня вече къде, бях чела, че не ползвате (почти) кухненски уреди? Между другото, поздравявам Ви за блога, дава много добри идеи.
  Последен въпрос- аз съм с Хашимото, дали има някакви сокове, които са по-подходящи или пък такива, които трябва да избягвам? Не успях да получа еднозначен отговор на въпроса дали мога приемам кълнове (и съответно сокове от пониците)на иначе забранените жито и други, съдържащи глутен зърна. Какво е вашето мнение?

  Поздрави!

 25. desi Публикува:

  Здравей Венцислава! В самата статия съм дала линк за магазина, който препоръчвам – Freshmarket. Иначе да, за всичко в сайта си поддържам мнението, просто преминавам през различни периоди в живота си и точно в момента от известно време не разполагам с никакви уреди. Затова и давам различни идеи на хората, които също биха изпаднали в подобна ситуация или пък въобще нямат никакви уреди, а само готварска печка. Идеята е да давам разнообразни идеи и хората да не си търсят оправдания да не се хранят здравословно! 🙂
  Относно соковете, само зелените са полезни, тоест в такива, в които присъства и зеленина, а не само плод например. Кълновете са позволени, забранени са глутена и най-вече пшеницата както и ограничи консумацията на кръстноцветни зеленчуци! Това е в общи линии! Аз бих препоръчала и водорасли като спирулина на таблетки и кокосово масло към храненето!

 26. Венцислава Публикува:

  Много благодаря, Деси!
  Да, видях линковете, но във Freshmarket също няма Samson за съжаление.
  Весел ден желая!

Оставете коментар

Анти-спам *


Inline
Inline