Теорията за свободните радикали, стареенето и антиоксидантите

 

   Свободните радикали са причината за стареенето. Тази теория е предложена първо от Д-р Денхам Харман в Университета в Небраска през 1956 г.

   А какво са свободни радикали? Те са кислородни молекули, които са загубили електрон и затова са нестабилни и реактивни. Основната причина за образуването на свободните радикали е готвеното олио. Други фактори включват пестициди, цигарен дим, замърсяване на въздуха, прекомерно излагане на слънце и естественото делене на клетките. Тези радикални кислородни молекули скачат от клетка на клетка крадейки електрони, причиняват вреди и създават свободни радикали.

   Колагенът е протеинова молекула, която дарява кожата с младост и е особено податлива на вредите на свободните радикали, което води до образуване на бръчки и преждевременно състаряване. Свободните радикали всъщност създават химична реакция наречена „cross-linking“(омрежване). „Омреженият“ колаген е твърд и нееластичен.

    Определени вещества, наречени антиоксиданти действат противоположно на свободните радикали. Те се намират в изобилие в растенията и могат да бъдат под формата на мастни киселини (сурови мазнини и студено-пресовани масла), минерали (магнезий, селен) витамини (А, С, Е) и комплексни биологични съединения като пикногенол. Антиоксидантите предотвратяват пораженията като просто дават на свободните радикали електрона от който се нуждаят за да станат стабилни. По този начин антиоксидантите лекуват кожните възпаления и помагат да избледнеят петната по кожата.

   Мононаситените мазнини (зехтин) и особено полинаситените мазнини (слънчогледово олио, ленено и конопено олио) са много податливи на окисление при излагане на светлина, въздух както и на готвене. Кислородът, горещината и светлината превръщат нормалните мазнини в трансмастни киселини, създават свободни радикали и причиняват гранясване. Ето защо олиото трябва да се опакова в стъклени тъмни бутилки, да се съхранява далеч от пряка слънчева светлина и да не се готви с него. Полинаситените мазнини са изключително чувствителни към горещината. Зехтинът е по-стабилен, но оставен прекалено дълго на светлина и горещина също би гранясал. Суровото масло е наситена мазнина и е значително по-добро за готвене. Но най-добрия избор е кокосовото масло. То е най-стабилното и разкрасяващо масло, което може да се загрява до 170 градуса.

   Други мазнини, които са разкрасяващи и имат антиейджинг ефект ако се приемат сурови са зехтин, маслини, конопено семе и олио, ленено семе и олио, слънчогледово семе, сурови ядки, какаово масло и авокадо. Освен това е препоръчително по-голямата част от менюто ви да се състои от сурови плодове (ягоди, череши, малини, грозде, ананас, грейпфрут) и зеленчуци (броколи, зеле, домати, червено цвекло, моркови, спанак, коприва, лук).

Тази статия е публикувана в понеделник, юни 27th, 2011 at 18:04 в категория Антиейджинг.

2 коментара

  1. Диляна Публикува:

    Да и мен ми прави голямо впечатление как всеки който полва някакъв модерен био продукт,си мисли че рецептите му автоматично стават здравословни.Наскоро дори една жена,която се води нутриционист и води блог,ми се обиди,защото я попитах кое е полезното в бисквити,печени на 200 градуса,направени от брашно и тахан от печени семки.Тръгна да ми обяснява,че шепа печени тиквени семки никого не са убили,а като попитах как решава проблема с акриламида образуван от брашното,директно ми изтри коментарите

  2. desi Публикува:

    Да, Дилянка. Мисля че се досещам, но за съжаление рецептите, които се водят здравословни са много и хората започват да се объркват от противоречивата информация!

Оставете коментар

Анти-спам *


Inline
Inline