Антиейджинг и намален калориен прием

 

   Какво означава това? Намаленият калориен прием е практически ограничаване на калориите от храната, която приемаме. Това е доказан метод за забавяне процесите на стареене. Всеки път когато ядеш повече от колкото се нуждаеш, стресираш тялото си. Преяждането, дори и със сурова храна е форма на насилие срещу собствения ти организъм. За различните хора количеството варира. Целта е да се храним с колкото се може по-малко без да изпитваме дефицити. Фактически здравословните дневни нужди на тялото от витамини и минерали са по-малки от един напръстник – много малки количества в сравнение с това, което ни е втълпено да вярваме.

   Не бива да се приемат повече от 3 хранения на ден като закуската е най-добре да се състои от прясно изцедени сокове или плод. Интервалът между храненията трябва да е достатъчен за да се даде почивка на стомаха и да се предотврати диспепсията (ферментацията). Четери или пет хранения са прекалено много за стомаха. В днешно време преяждането е универсален навик и хората ядат от 3 до 5 пъти повече от необходимото. А храносмилането на тази храна изразходва енергията ви, причинява много болести и преждевременно стареене. Преяждането не е само загуба на храна, но и загуба на живот.

   От друга страна трябва да се консумира висококачествена храна. Суровоядството е възможно най-здравословната диета, позната на човечеството. Със суровата храна вие се засищате по-бързо, защото клетките ви получават истинска храна, богата на ензими. Постепенно вие ще се научите да се вслушвате в тялото си и да разпознавате истинския от емоционалния глад. След като тялото ви е чисто, то ще асимилира икономично дори и малките количества сурова храна и апетита ще намалее.

   Като обобщение, намален калориен прием с висококачествена сурова храна може потенциално да увеличи продължителнстта на живота ви. Но калориите трябва да бъдат намаляни постепенно в период на 2-3 години. Не трябва да се подхожда прибързано, защото това може да бъде шок за организма. Ако сте много активни, може би този режим дори не е за вас. Винаги се консултирайте с личния си лекар преди да предприемете промяна във вашия хранителен режим. Бременни, кърмачки и подрастващи деца също не трябва да практикуват намален калориен прием.

Тази статия е публикувана в сряда, януари 5th, 2011 at 8:57 в категория Антиейджинг.

12 коментара

 1. Милен Публикува:

  Здравей, Деси!

  Аз бих поправил малко твърдението за преяждането като посъветвам по възможност хората да се хранят именно на 5 кратен режим. Разбира се, напълно съм съгласен с теб, че не бива да се преяжда, затова разумно решение е да се хапва по малко но повечко пъти. Ако човек се храни 3 пъти на ден, рискува в тези динамични времена да пропусне едно-две от тях поради работа, невъзможност и т.н. което също ще постави тялото в стрес и ще го накара да трупа запаси в мастните депа поради незнанието кога ще е следващото хранене. Ако разгледаме обаче 5 кратния режим, дори и малките количества храна биха успокоили разума, че всичко е наред и няма “хранителна криза”. Също така чрез повечко хранения може да се осигури максимална разнообразност. Така че хапвайте умерено (в края на всяко хранене трябва да останете леко гладни!), дъвчете колкото се може по-продължително и не утешавайте емоциите си чрез храната, защото колкото и да Ви е вкусна на момента, тя ще се превърне във ваш коварен капан!

 2. desi Публикува:

  Здравей Милен!Благодаря ти за интересното включване! Много добре разбирам гледната ти точка и съм съгласна до извесна степен. Но съгласи се повечето хора в днешно време имат наистина ниска култура на хранене. Сутрин хапват мазна баничка с боза, след това на обяд някой сандвич от бяло брашно с месо, следобяд-някоя шоколадова вафличка и вечер-свинска пържола с картофи. Още от сутринта не се дава почивка на храносмилателната система, получава се фермантация в стомаха от несмляната храна, което води до болести. С тази статия искам да кажа, че 4-5 кратен прием на стандартно хранене е прекалено много и ако човек премине на предимно сурова растителна храна, поне 80%, ще може да задоволи нуждите си с по-малко количество храна. Аз дори сега се забелязвам, че имам нужда наистина от по-малко калории от колкото преди на разделно хранене. И все пак тук говоря за антиейджинг и намален калориен прием. Според мен и твоята и моята гледна точка са правилни и човек трябва да се вслуша в организма си и избере правилния за него режим. От толкова много четене на здравословна тематика съм стигнала до извода, че човек трябва да се учи от всеки, но да не следва никой!

 3. Milen Публикува:

  Здравей, Деси!

  Със сигурност има и такива хора, които се хранят по гореупоменатия начин, но мислиш ли, че такива хора биха се зачели в твоя или каквато и да е друга статия на тема здравословно хранене, диети, здравословни процедури и прочие? Ако трябва да сме честни, аз не мисля така.

  Ако се има предвид, че блогът се посещава от хора, желаещи да променят храненето си, ако от самото начало на прехода решат да ограничават храната си смея да твърдя, че са обречени не само на провал, ами и на още по-сериозно задълбочаване на проблема, поради който са решили да предприемат тази важна хранителна стъпка (ако има такъв, разбира се).

  Гладът е най-опасното нещо, което човек може да си причини в старанието си да свали буквално за няколко дена излишни килограми. За да се постигне оптималното здраве се изисква много повече от здравословно хранене или някаква определена процедура. Изисква се време за личностно информиране, за собствени изводи, и начален план за прехода. Телата ни са перфектни машини и като такива много рядко може да ни се удаде възможността да ги излъжем. Затова дори и да се хапват сутрин баничките с боза, ако човек успее поне едното си хранене да замени с нещо здравословно (дори и готвени/задушени зеленчуци или кафяв ориз или микс от тях да е), пак ще направят много повече, отколкото да ограничат нацяло приема на храна вечерта, например.

  Разбира се всяко тяло има своите нужди и своите начини да се справя със различните ситуации, стрес и т.н. Именно по тази причина най-добрите резултати се постигат САМО И ЕДИНСТВЕНО след внимателно следене на телесните реакции към различните видове храни, режими, натоварвания и прочие. Изисква се време, но се надявам, че всеки потребител на този сайт все още го има пред себе си, защото ако не е така, наистина се налага да се предприемат по-драстични мерки, но дори и те В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не бива да водят до ограничаване на количествата енергия, внасяни в тялото по време на хранене.

  Бъдете здрави, мислете мъдро и уважавайте околните, защото може един ден те да са вашата последна надежда, колкото и абсурдно да звучи това на моменти.

  Деси, успех на блога!

 4. desi Публикува:

  Здравей Милен и благодаря за мнението! Първо тази статия,а и всички останали представляват начина, по който аз възприемам здравословното хранене и начин на живот. Специално в тази не става въпрос за сваляне на килограми или за преход, макар, че по напред съм описала и такъв. Става въпрос за антиейджинг. Това са мои изводи от изчетени различни гледни точки по въпроса, а не превод на конкретна статия. Накрая съм посъветвала моите читатели да се консултират с личния си лекар и да не подхождат прибързано т.е всичко трябва да става много плавно. Освен това съм предупредила, че активни спортисти, бременни, кърмещи майки и подрастващи деца въобще да не практикуват намален калориен прием. Иначе и аз съм против гладуването, а толкова много автори-лечители го препоръчват като лечебна мярка и в толкова сайтове се пише за това. Но в моя блог дори не се споменава за гладуване. Така че някои твои думи мисля, че са просто неоснователни. И преди да публикувам някоя статия се информирам доста подробно и задълбочено.

 5. Милен Публикува:

  Никой не твърди обратното, Деси, дори ти пожелавам и за в бъдеще да продължаваш в същия дух!

 6. Atanassia Публикува:

  Милен,ако гладът е опасен,защо много хора,от познатите ни форуми,практикуват глад само на плодове и чай,или още по-стриктното на вода,или сухо???

 7. Храна за здраво сърце | inArticle.info Публикува:

  […] В много от модерните диети за отслабване се спира приема на въглехидрати, но това със сигурност е грешка, защото въглехидратите са една основна храна, с която нашия организъм е свикнал. Рязкото лишаване от въглехидрати е огромен стрес за организма и не бива да се допуска. Ако подберете правилно източниците си на въглехидрати, те дори могат да участват в поддържането на сърцето в добро здраве. Консумирайте пълнозърнести храни и ще имате качествени въглехидрати, които са полезни за храносмилането, облекчават работата на сърдечния мускул и намаляват нивата на холестерола. За моментите, когато искате да отслабнете пълнозърнестите храни са просто безценни, защото ви създават усещане за ситост без това да включва голям прием на калории. […]

 8. Stella Публикува:

  Здравей Деси!

  Много мислех под коя точно статия да споделя нещо, но може би под тази ще е подходящо… Защото става дума за намален калориен, за антиейджинг, упоменато е че се случва да се яде под влияние на емоции… В тази връзка наскоро аз научих нещо интересно.

  Имам една приятелка, която съм забелязала, че като ходим някъде, или ми идва на гости, моли за чаша гореща вода, с температурата на чай, но без чая, само водичка :). Последният път бяхме в едно ресторантче и тя беше с двете си сестри и след обяда и трите поръчаха по каничка гореща вода. Сипваха си в чашки за чай и попийваха. Тогава вече се реших да питам какво означава това и защо го правят. Обясниха ми, че топлата вода дава вътрешна топлина, чувство за уют и безопасност. Че топлата вода преди ядене ( особено сутрин на гладно) изпълва стомаха, изчиства и убива глада, особено ако е на емоционална основа. Че изпити 6 чаши топла вода, една след друга бавно, когато си усетил, че настиваш, че те хваща температирата, хрема, отпадналост, болки в костите, помагат много повече отколкото ако в тази вода се разтвори аспирил, витамини, колдрекс и подобни, и на сутринта ти няма нищо. Че същото количество вода, изпито при стомашни болки и неразположения, гадене, повръщане, отравяне, много помага ( но това май беше свързано с допълните предизвикване на повръщане, не помня, ще питам).
  Да споделя, че сега започвам всяка сутрин с чаена чаша таква вода, че всеки път когато се почувствам зле от каквато и да е гледна точка ( физически, психически), пийвам гореща вода, че вечерно време си пия по цяла каничка гореща вода, на бавни глътки, седейки пред компютъра, като сега 🙂 или пред телевизора, или с книжка. За това горещо мога да препоръчам – гореща вода, просто, без нищо, даже без лимон!

  Всичко хубаво!

 9. desi Публикува:

  Много ти благодаря за споделеното, Стела! Наистина е много интересно и има логика, но според мен водата трябва да е топла към гореща, а не съвсем гореща, защото съм чела че прекалено горещата вода може да увреди лигавицата на червата. Получава се нещо като щавене, като например като си залееш кожата с гореща вода. За това трябва да внимаваме точно колко гореща е водата. И също съм чела че е добре да бъде подправена с малко лим.сок за допълнителен детокс, но той е по желание! Оше веднъж много благодаря, че сподели! Пожелавам хубави и слънчеви почивни дни на всички! 🙂

 10. Stella Публикува:

  Здравей Деси!

  Радвам се, че съм могла и аз да бъда полезна с нещо. не само да питам и да искам :).

  Да, аз имах пред вид вода топла, приятно топла, която разнася приятната си топлина из стомахчето. Може би версията с лимоновия сок е за сутрин на гладно, за изчистване, но по принцип за целите, които споделих е най-добре да се ползва чиста топла водичка, даже специално съм питала дали наистина само това помага при настинката, оказва се, че да :)!

  Сърдечни поздрави и хубав уикенд на тебе и всички твои читатели!

 11. Живко Публикува:

  Аз съм живият пример,приятели,храня се по 2 пъти на ден със средно 1000кал,само сурови натурални непреработени плодове,зеленчуци,ядки,семена,зърнени и кълнове.

 12. desi Публикува:

  Чудесно Живко! Благодаря ти, че сподели начина си на хранене! 🙂

Оставете коментар

Анти-спам *


Inline
Inline