Минимализъм в гардероба: My Capsule Wardrobe+Видео

Като един ИСТИНСКИ минималист, винаги съм се чудила на множеството дрехи, обувки, чанти, тоалети, скъпи костюми и бижута (дрънкулки), с които се кичат съвременните жени. Аз мисля, че не дрехата прави човека (личността), а човека прави дрехата!

Тази статия е продължение на статията „Топ 13 начина за опростяване на живота“ като очаквайте и скоро „Минимализъм в козметиката: Мy beauty Capsule collection“! А ето тук може да видите и видеото в Youtube!

Аз лично залагалам на качеството пред количеството и минималистичния подход към всичко.

Какво имам предвид?

1.Не се обграждам с излишни хора, предмети, уреди, дрехи, обувки, чанти и бижута както и козметика.

2.Всичко при мен е подредено, стилно и подчертаващо перфектната ми фигура.

Държа да съм чиста и стилна не сам в тялото и душата, но и в стила си на обличане. Затова съм любител на финните и изчистени линии и цветове (бяло, черно, розово, бежово), които подчертават тялото и изразяват душата ми на подреден човек и завършена личност. Не обичам шарените и широки дрехи!

Аз съм изключително практичен и организиран човек и когато разбрах за идеята на Capsule wardrobe, веднага си помислих, че е добре така да си подредя гардероба. Неговата създателка е Caroline Rector, която искала да документира нейния минималистичен стил. Тя носи 37 дрехи за 3 месеца като ги съчетава помежду си. След 3 месеца, тя избира няколко дрехи, които добавя към колекцията, а някои премахва и така се получава ротация. Идеята е да се намали стреса всяка сутрин при избора на дрехи за обличане и да се спестят пари, защото през тези 3 месеца не трябва да се пазарят нови неща.

Семплата дефиниция на Capsule wardrobe e мини гардероб, направен от разнообразни дрехи, които ОБИЧАШ да носиш. Той включва блузи, топове, поли, рокли, дълги и къси панталони, връхни дрехи и обувки.

Каква е идеята?

Спомняте ли си моментите когато си купувате нови дрехи всеки месец, но в крайна сметка все обличате старите любими дрехи. Сигурно сте си и помисляли, че все нямате какво да облечете поне веднъж в седмицата. И защо трябва да харчим пари и съхраняваме в гардероба неща, които не обичаме толкова много или не се вписват толкова в стила ни и в ежедневието.

Да, всеки иска да има нещо супер официално в гардероба си, но нека да съставим Capsule wardrobe от нещата, които наистина обичаме и бихме искали да носим всеки ден.

Аз лично ви съветвам да подарите или продадете старите си дрехи, които стоят в гардероба без да ги обличате и да освободите място за нещо ново и практично!

Как се създава?

Първо е добре да изчистите целия си гардероб и да го изпразните. Сортирайте дрехите като в Capsule wardrobe, включвате неща, които ОБИЧАТЕ. Нещата, които са МОЖЕ БИ е най-добре да приберете в кутии, в мазата или гаража за обмисляне на по-късен етап. Нещата, на които казвате НЕ, е най-добре да подарите, или изхвърлите (ако са захабени) или продадете ако са супер запазени. СЕЗОННИТЕ също приберете в кутии!

С нещата, които обичате, вие си съставяте вашия Capsule wardrobe. Ако имате липсващи елементи, е най-добре да си ги купите, защото през следващите 3 месеца няма да купувате нищо друго.

Всички 37 дрехи се закачат на закачалки за по-удобно!

Ето и съдържанието на моя Capsule wordrobe, като бройката покрива дрехите ми за цялата година, тъй като за зимата имам само 4-5 дрехи:

– 4 бр. рокли – 1 светло розова екстравагантна (Marsthelabel), 1 черна мини (Triumf), 1 тъмно розова мини (Triumf) и 1 бяла мини.

-1черна мини пола (Skinny);

-2 бр. топ – бял и черен;

– 2 бр. легингс – черен (Wolford) и 1 за ежедневието;

-2 чифта дънки – дълги (Golden point) и къси;

-1 бяла блузка с дълъг ръкав;

-1 бяла класическа риза;

-1 розово пуловерче;

-1 черно сако (Mango);

-1 спортен екип+1 чифт гуменки;

-1 бял бански половинки;

-2 чифта летни обувки – бяло сабо и черно сабо;

-2 мини чантички (клъч) – черно (Pepina) и бяло (Tergan);

Имам още 2 рокли на Wolford (черна и бяла Fataldress), които държа в оригиналните им кутии, 1 зимно яке и зимните ботуши.

И разбира се 1 черна дантелена нощница!

Общо: 27 елемента в целия ми гардероб!

Ето и мои примерни визии:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Летен Lookbook 2016

Летен Lookbook 2017

 

Тази статия е публикувана в вторник, май 15th, 2018 at 6:22 в категория Вдъхновения.

2 коментара

  1. Ваня Публикува:

    Много полезна статия! Вдъхнови е и аз да опитам да си направя подобен гардероб. Проблема е, че много трудно се разделям със старите си неща, дори и да не ги ползвам. Все си мисля, че някой ден може да ми затрябват… А истината е, че такъв ден май никога не идва 🙂
    Ще ми бъде много интересно ако напишеш статия и за минимализма в дома.

    Поздрави!

  2. desi Публикува:

    Здравей Ваня и много благодаря за милия коментар! Много се радвам, че ти е харесала статията. В книгите си засягам отчасти и минимализма в дома. 🙂

Оставете коментар

Анти-спам *


Inline
Inline