Защо децата се развиват толкова рано?

Забелязали ли сте как момичетата в днешно време изглеждат много по-зрели за възрастта си? Или само сте си помислили, „О, аз със сигурност не изглеждах така, когато бях на 12 години!“

Тук НЕ става въпрос за млади момичета, които носят тесни дънки и се гримират, а за много по-сериозен проблем.

През 2007 година, се е провело изследване, чийто резултат е спад на възрастта на настъпване на пубертета при Американските момичета. Според него, момичетата развиват гърди 1-2 години по-рано от преди 40 години.

Преждевременен пубертет е когато момичето започне да съзрява на 8-9 години, а момчето на 10 години. Знаци за това са обичайните за пубертета, но започват в по-ранна възраст като развитие на бюст, поява на окосмяване на пубиса, под мишниците, акне, мирис на тялото и поява на цикъл. При момчетата се наблюдава и промяна на гласа и уголемяване на тестисите и пениса.

А ето и отрицателните последици от ранния пубертет:

-при момичетата, ранния пубертет увеличава риска от рак на матката и гърдите;

-ускорява стареенето и по-бързото изхабяване на клетките, тъканите, органите, хормонален дисбаланс, заболявания като Рак, Диабет, автоимунни заболявания, сърдечно-съдови заболявания и т.н;

-децата може да развият срам от Себе си и липса на самочувствие;

-ранният пубертет може да им попречи да развият пълният си потенциал като възрастни индивиди.

Ето и факторите, които увеличават риска от ранен пубертет:

-наднормено тегло;

-преждевременно раждане;

-хранене с адаптирани млека;

-хранене с нехарактерна за човека храна;

-липса на физическа активност.

Какво може да се направи по въпроса?

-ограничете захарта и бързата храна на децата – заменете ги със свежи плодове, които да им давате на празен стомах, а не за десерт. Давайте им сурови десерти от сушени плодове и ядки само на празник;

-създайте им здравословни навици и наблягайте на растителната храна, особено сурови плодове и зеленчуцокови салати – те трябва да присъстват ежедневно менюто;

ограничете месото и млечните продукти – животните се хранят с храни с изкуствени хормони за да растат по-бързо и да произвеждат повече мляко. Точно тези хормони преминават в децата когато консумират мляко, сирене, месо, яйца, което от своя страна води до преждевременен пубертет. Дори и млечните продукти да са от пасищна крава, те отново са с чуждо животинско ДНК на различен от човека бозайник, което след време ще прояви своите негативни ефекти върху децата ви. Давайте по – добре растително мляко и алтернативни веган сирена с ядки и семена.

Bisphenol A – много бутилки с вода, бебешки шишета и продукти са направени от пластмаса с BPA, който е синтетичен хормон и прониква в храната и течностите. BPA е доказано, че засяга негативно репродуктивната система. Затова избягвайте пластмасовите опаковки, шишета и бебешки продукти с BPA и ги заменете със стъклени бутилки и съдове.

-бебешки формули – те са направени от млечен продукт или соя, като и двете имат негативен хормонален ефект. Докато на повечето хора, за млечните продукти им е ясно, то соята НЕ е по-добра. Соевите продукти имитират естрогена в тялото, което също може да доведе до ранен пубертет. Затова най-доброто е КЪРМАТА, поне за първите 6 месеца на бебето и след това храненето на кърмачето да се допълни със здравословна и ПРАВИЛНО комбинирана храна. Ако детето е по-голямо, експертите съветват формула с козе мляко ако майката НЕ може да кърми повече или да се намери донорна майка кърмачка.

стимулирайте децата да спортуват и да идраят навън сред природата, а не на игри пред компютъра – по този начин от малки се научават на физическа активност, която ще допринесе за здравословно развитие на децата!

Повече за здравословно захранване на бебе може да научите в новата ми Екнига-наръчник за бременност, раждане, кърмене и захранване на растително-суровоядно хранене. При описаното захранване със сигурност може да избегнете ранния пубертет и негативните последици от това за децата ви!

Написах тази книга по молба на десетки, дори бих казала стотици, мои редовни читатели. След 24 месеца реално прилагане върху дъщеричката ни, съвместно с Александър се убедихме в ползите на това, което успях да завърша. Въпреки натовареното си ежедневие, грижите за двете деца и редица срещи, статии и програми, които ръководя и съставям, както и сътрудничеството към потърсилите моите съвети.

БЛАГОДАРЯ ЗА ДОВЕРИЕТО, на пожелалите книгата ми!

Тази статия е публикувана в вторник, март 20th, 2018 at 7:37 в категория Здравословно хранене /статии/.

2 коментара

  1. Maya Публикува:

    Дъщеря ми навлезе в пубертета на 9 години и половина,аз също останах изненадана. Кърмих я до 2 години,прясно мляко никога не е пила, да не говорим за формули и биберони.Стройна и висока, спортува 3 пъти седмично.В училище и в градината преди това винаги си е носила плодове за сутрешна и следобедна закуска, докато нейните връстници консумират чипсове и готови закуски..Не е също и наследствено.Въпреки че не отговаря на никой от изброените от теб показатели, навлизането в пубертета е факт и едва ли причината е в храната. Поне при нас

  2. desi Публикува:

    Здравей Мая! Интересно е наистина! А никакви животински храни ли не консумира – сирене, яйца, месо, риба? А соеви продукти?

Оставете коментар

Анти-спам *


Inline
Inline