Трябва ли да се храним разнообразно за да сме здрави?

Навсякъде четем препоръките на специалистите по хранене, на лекарите и педиатрите, че възрастните както и децата още от бебета трябва да се учат да се хранят разнообразно и „балансирано“ за да са в цветущо здраве. Няма значение дали се храните смесено с животински продукти, дали сте вегетарианец, веган или суровояд, всеки ще ви каже, че трябва да се храните супер разнообразно, да смесвате колкото се може повече храни на едно хранене за да получите колкото се може повече различни аминокиселини, мастни киселини, витамини и минерали.

И въпреки че всеки спазва препоръките, хората стават все по-болни и затлъстели с напредване на годините. Децата въпреки уж „здравословното и балансирано“ захранване като тръгнат на градина или училище и започват да се хранят с всевъзможни „храни“ на хранително-вкусовата индустрия. Стават все по-злояди и все по-търсещи храни-боклуци. И в крайна сметка захранването отива на кино! Защо ли? Защото някъде там нещо куца!

Истината е че колкото по-еднообразно и простичко се храните, но включвайки ПРАВИЛНИТЕ храни, толкова по-лесно се усвоява храната и си набавяте всичко необходимо. Но разбира се за пълноценни резултати е добре да рестартирате организма си (като направите серия от детокси или ПРАВИЛНО гладолечение) за да се пречисти храносмилателната система и да започнете да усвоявате всичко от растенията. Най-добре е да включвате от 1-2 пъти монохранения в менюто на ден, а ако хапвате салата например, тя да включва по-малко съставки и да не се смесват множество ядки и семена в едно хранене, защото по този начин нищо не се усвоява.

Разберете, че НЕ е важно колко разнообразно се храните, а колко от това БЕЗОБРАЗНО „разнообразие“ усвоявате! Колкото „по-разнообразно“ и смесено, толкова по-затруднено храносмилане ще имате и по-малък процент ще усвоите и обратно – колкото по-семпло се храните с по-малко смесвания, толкова по-добро храносмилане ще имате и толкова по-голям процент ще усвоите! Това е ключа към Антиейджинга!

На абсолютно същия принцип са и така модерните хранителни добавки, които съдържат безброй много съставки. Колкото повече съставки, толкова повече нищо не усвоявате и само си давате парите на вятъра. Но по този въпрос скоро ще има отделна публикация!

Защото храносмилането и усвояването отнемат енергия. Колкото повече енергия изразходвате в храносмилане, толкова по-малко остава за функции като детокс, лечение и обновяване на клетките и тъканите. Колкото е по-леко храненето, толкова по-добре ще се чувствате и тялото ви ще функционира по-добре като цяло!

Аз лично предпочитам да хапвам плодовете ( само сезонни) под моноформа, редувам няколко салати (сезонни) в менюто си, хапвам все едни и същи семена, рядко ядки, правя си едни и същи крекери или готвени храни (обработени щадящо – картофи, киноа или квасен хляб от лимец) и мога да кажа, че се чувствам много по-добре от преди когато се храних смесено и „балансирано“. Разбира се от време на време включвам и някое по-гурме сурово ястие или суров десерт на празник, в което няма нищо лошо! И добавки е този случай НЕ ви трябват!

Препоръчително е да спазвате следните няколко прости правила:

1.Яжте плодовете винаги на празен стомах, най-добре като монохранене, и НЕ ги слагайте в зеленчукови салати! Избягвайте да смесвате и различните видове плодове и да ги консумирате с протеини и мазнини! А пък още по-зле става ако ги влагате в печива с брашна (с глутен или без глутен), семена, ядки, тахани и т.н.!

2.Не смесвайте белтъчини с въглехидрати – тоест НЕ смесвайте месо, риба, млечни, яйца или ядки и семена с въглехидрати като хляб, картофи, ориз, киноа. Лоша комбинация е също ястие от ориз, боб и ядки и семена, което се препоръчва за „пълноценен растителен протеин“ от редица диетолози и нутриционисти!

3.Не смесвайте различни видове протеини в едно хранене! Получава се много тежка и трудноусвоима храна!

4.Яжте най-вече местна и сезонна храна! Екзотиките са за от време на време!

5.От време на време може да разнообразявате менюто с някой специалитет по повод!

Как да направите детокс стъпка по стъпка + 3 вида детокс режима може да научите в книгата ми „Моето изкуство да живея и да се обичам“!

Тази статия е публикувана в вторник, септември 26th, 2017 at 6:57 в категория Здравословно хранене /статии/.

2 коментара

  1. Светли Публикува:

    Браво Десенце. Права си мила. В Тибет изяждат по един плод/зеленчук на едно хранене. И са много здрави хората. А ние тук супа, основно и десерт. Трябва да се вземем пример от тях.

  2. desi Публикува:

    Благодаря ти за хубавия коментар, Светли! 🙂 Радвам се, че намираш моите статии за полезни и смислени! 🙂

Оставете коментар

Анти-спам *


Inline
Inline