Лъжите за протеините, В 12, витамин Д, омега 3, „супер храните“, костния булъон, колагена и т.н.

Скъпи читатели, днес бих искала да споделя размишленията си на база личен опит за лъжите сред „здравословните“ среди, които се бълват от лекари, доценти, нутриционисти, псевдо диетолози и т.н. по методите на „копи / пейст“ наука, поддържаща индустрията с медикаменти, химикали, добавки и всякакви „чудодейни“ елексири.

Защо се разграничавам като Health coach от тях? Защото и аз съм учила и чела за същите неща, но това не означава, че не мога да си направя някои изводи след дългогодишните ми изследвания в областта на здравословното хранене, чрез мои лични наблюдения и опит върху доверили ми се хора, от всички възрасти и пол. Има много противоречива информация и съм сигурна, че само малцина ще се съгласят с мен, а някои ще ме намразят, други ще ме ненавиждат още повече. Но това си е моето лично интернет пространство и ще пиша, каквото смятам за правилно, който иска ще се вслуша в написаното от мен.

Относно протеините, питам аз: Как живея само на растителна храна вече повече от 9 години? Как съществувам без животински „незаменими“ протеини? Как съм се излекувала от дългогодишен хормонален дисбаланс и липса на цикъл в продължение на години САМО с растителна храна? Как така съм забременяла? Как така имах 2 прекрасни бременности без „обичайните“ проблеми на растително-суровоядно хранене? От какво са изградени децата ми, техните кости, органи, очи, кожа, коса, нокти, колаген и т.н.? Как така ги кърмя само на растителна храна? И това без да вземам протеини на прах, синтетични витамини, минерали и т.н!

Отговорете ми как? Толкова за протеините!

Ами В 12? Това е новата панацея и че помага за широк кръг от заболявания? Добре че не се отнася дефицита само за веганите и вегетарианците, ами едва ли не всички са засегнати! А знаете ли, че В 12 е поредната зарибявка да се пристрастява населението към дадена химическа субстанция и да се дават всеки месец луди пари на вятъра! Ако въобще съществува В12 е без значение количеството му в кръвта, защото той се повишава САМО като вземате добавката и като я спрете, вие се влошавате, защото вече ставате зависими. По-важно е количеството му в клетките, а там не може да се измери. Повече за В 12, научете тук!

Ами витамин Д? Слънцето благоприятства естественото формиране на Витамин Д в нашето тяло, който всъщност не е витамин, а хормон, който увеличава абсорбацията на калция, необходим за здрави зъби, кости и за поддържане на здрава имунната система. И през зимата всеки ви съветва да вземате витамин Д като добавка. Но отново стигаме до факта, че това е изкуствена субстанция, която САМО ще увеличи количеството му в кръвта, но не и в клетките! От това ще последва втвърдявания не на костите (КАКТО СЕ ТВЪРДИ).

Натрупванията ще бъдат в стените на кръвоносната система и последващо отлагане в ставните капсули, втвърдяване на хрущялите (оттам натрупване и отлагане с увеличаване на шиповете ви, както и редица неизследвани последици). ЗАПОМНЕТЕ ОТ МЕН: ВСЯКО НЕ ЕСТЕСТВЕНО ЗА ТЯЛОТО МЪРТВО (НЕ ЖИВО И НЕОРГАНИЧНО  МИНЕРАЛЧЕ, ВИТАМИНЧЕ, КОЛАГЕНЧЕ, ХИМИКАЛЧЕ И ДОБАВЧИЦА) НЕ ОТИВА ТАМ, КЪДЕТО Е НАПИСАНО НА ОПАКОВКАТА, ТЪЙ КАТО ТЯЛОТО ГО РАЗПОЗНАВА, КАТО „ЧУЖД ЕЛЕМЕНТ“! ОПИТВАЙКИ СЕ ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ НЕГО СЕ НАСЛОЯВА И ОТЛАГА. Всичко това, което твърдим ВИНАГИ ще е недоказуемо, тъй като никой няма интерес, хората да знаят и да са здрави, максимално независими. Не изследвани ще останат тези истини, защото трябват парични потоци за постоянно „лекуване и създаване на пациенти“, уплашени, колко много неща им липсват, понеже виждате ли „почвите били износени и не давали нужното на растенията“ и те идват на трапезата ни бедни на еди си какво и еди си що. Паричните потоци идват от всички нас, повярвали, че имаме огромни нужди и липси, които трябва да се покриват САМО и ЕДИНСТВЕНО с „добавки“, като категорично нямало друг начин!

ЗНАЧИ АЗ И АЛЕКСАНДЪР, КАТО НЕ ВЗИМАМЕ ДОБАВКИ, ТРЯБВАШЕ ОТДАВНА ДА СМЕ ПОД ЗЕМЯТА ЗА ДА ОБОГАТИМ ПОЧВИТЕ С ТЕЛАТА СИ, ЗАЩОТО СА ИЗНОСЕНИ?!!!?

Ами омега 3 мастни киселини за мозъка? Твърди се, че е най-пълноценно да се приемат от рибата или от рибено масло на капсули. А пък най-добре от ферментирал дроб на треска, която е някаква панацея.

Е питам аз, като не съм яла риба от години и не съм приемала рибено масло като добавка как не ме е хванала деменцията все още? Как така не съм затъпяла? През този период без риба и добавки, аз завърших Магистратура туризъм с много добър успех, работих в хотели на рецепция където общувах на 3 чужди езика с хиляди туристи, работих с хиляди левове и обработвах кредитни карти и съм била винаги супер концентрирана и никога съм нямала фалове. След това завърших успешно Американска програма за Health coach на английски език и от 1 година и половина си работя сама по специалността като извършвам сама всичките си дейности. Междувременно от 6 години и половина поддържам сайта си, създадох youtube канал, написах и публикувах 2прекрасни книги, създадох няколко онлайн програми. И същевременно с това родих 2 деца като през бременостите си бях отново с Всичкия си! Е как става това, след като не ям риба и не приемам рибено масло?

Ами супер храните на прах като мака, асай бери, каму каму, водорасли, лукума, моринга, матча, боабаб,  годжи бери и т.н.?

Те станаха доста популярни през последната година у нас. И търговците знаят това. Забележете как суперхраните заеха привилегирована позиция на пазара. Ние би трябвало да сме подозрителни когато дадена храна е обозначена като „чудотворна“ или „магическа“, лекуваща всичко и всеки. До сега едва ли има ядливо растение, което да не е проучено вече и да не са открити полезни свойства. Може би има причина природата да ни предоставя хиляди видове ядливи растения, които да включим в нашата диета. Истината е, че всички растения са супер храни сами по себе си. Всяка сурова, висококачествена и органична храна е супер. Вие не се нуждаете от скъпа, изсушена и преработена по някакъв начин храна за да сте здрави, да кипите от енергия и да забавите процесите на стареене. Решението е много по-просто и много по-евтино. Тайната на дълголетието е в яденето на по-малко, залагайки на високо качество и екологична чистота, а не на повече, количество за сметка на качеството. Тема, която не еднократно съм засягала в клипове за минимализъм и авторските си статии. Твърде много хранителни вещества и калории са ненужна и токсично натоварваща „екстремна“ работа за тялото както за прекомерно храносмилане, асимилиране и елиминиране, които съпроводени от инервация, стрес, бързане водят до задръстване и автоинтоксикации по ежедневие.

Костният булъон и колагена на прах са новите „супер храни“, на които се преписват едва ли не чудодейни ползи за организма и затова им отделям специално място.

Костният булъон се прави от сварени кости на мъртви животни и минералите, които се извличат от вмирисаните им трупове (остатъците от трупна маса, неусвоени от месопреработвателната индустрия) са всъщност мъртви и с чуждо животинско ДНК. Те са абсолютно неизползваеми за всеки Човешки организъм и се натрупват по костите, ставите, сухожилията и артериите, паласките около кръста, между органите, което довежда след себе си, толкова много отклонения. В краткосрочен план може и да си внушавате, че ви помагат, но истината е че последствията от дълговременната им употребата се проявява в дългосрочен план като артрити, парализи, деменции, възпаления, запушване на кръвоносни съдове, вени и артерии, водещи след себе си високо кръвно налягане и т.н. Вие и аз имаме нужда от живи минерали, витамини, ензими от суровите растителни храни, непреработени плодове, зеленчуци, ядки и семена!

Колагенът се прави от смлени кости и стави на свиня или теле, може би и от други животни. Отново тази „супер“ храна е с чуждо ДНК, което НЕ е идентично с Човешкото (не е предназначено за човека) и по никакъв начин не може да възстанови по естествен и природосъобразен начин ставите или колагена на кожата ви без да ви навреди в дългосречен план. Това са задръстващи субстанции, които в последствие се натрупват по вашите кости и органи и в един момент вместо да „изпишете вежди, ще извадите очи“ чрез масово ошипяване.

Истински колаген може вашия организъм САМ да произведе след дълго гладуване (което да подготви тялото ви за последващо свръхусвояване), захранване със сурова растителна храна, последващ висок процент на растително суровоядство с естествени и максимално нехимизирани плодове, зеленчуци, ядки и семена. Както и да се подмладите не само външно, но и вътрешно!

Разберете едно, ИСТИНСКОТО здраве не се постига с добавки. ИСТИНСКИ здрав е човек, според нас е този, който НЕ е зависим от фармацевтичната индустрия и индустрията за добавки, химикали и наредени шишенца с „панацеи“ от всички видове и цветове (вкл. и фитнес добавки за „нацепени“ комплексари).

 

Тази статия е публикувана в четвъртък, април 20th, 2017 at 7:36 в категория Здравословно хранене /статии/.

21 коментара

 1. Александър Борисов Публикува:

  Истинските неща идват само от истинските хора!

 2. Антония Публикува:

  Здравей Деси , подкрепям твърденията ти по горе на 1000 % . Много бих искала да ми споделиш и мнението си относно желязото . Аз имах огромен недостатък на желязо преди 2 г. , интересно ми е мнението ти по въпроса , първо ,защо и как се изчерпва запаса на желязо и как да си го набавим по естествен начин . Преди 2 г , нямах почти никакви запаси на желязо и се чувствах зле , опитах за няколко месеца да си го набавя чрез разтителна храна и чайове, но безуспешно .Естествено така наречените ‘лекари’ се изказаха , „защото не ядеш месо ‘ , а аз не консумирам от 10г вече , но имам познати които ядат всеки ден и имат недостиг на желязо , както и приятелка веган с излишък на желязо , което показва , че не това е проблема . Аз от отчаяние реших да направя перфузия с желязо / за което знаех , че най-вероятно щях да съжалявам / , да нивото на желязо се нормализира , чувствах се добре , но след 1г отново се изчерпа и лекарските съвети бяха ‘трябва да вземаш добавки ‘. 🙁 . До преди 2 г , не бях си изследвала нивото на желязо , може би съм се родила с недостиг , не знам каква е причината , но много бих искала да чуя мнението ти по тези въпроси : 1.Каква е причината за изчерпването на желязо и има ли връзка с веган начина на живот ? 2.Как да си го набавяме по естествен и ефикасен начин .
  PS : продължавайте в същият дух ти , Алекс и цялото ви семейство . Keep it healthy!!!

 3. Мария Енева Публикува:

  Напълно подкрепям! За мен не е естествено да се пият с шепи всевъзможни добавки, както препоръчват някои нутриционисти. На всичко отгоре се опитват да ме убедят, как храната в днешно време не може да осигури всички необходими за здравето витамини и минерали. Аз съм доста далеч от вас по отношение на храненето, но се старая да намирам чиста храна, наблягаме на плодове, зеленчуци, салати, семена, риба, хляб с квас. Със съпруга ми правим прочиствания само на вода и/ или плодове няколко пъти в годината. Няма как нещо, различно от формата, в която го е създала природата, да е добро за тялото ми (визирам различните добавки). За мен пълноценното хранене с жива храна поддържа тялото ми здраво и нямам нужда от нищо изкуствено.

 4. foe Публикува:

  Тази статия май я е писал Александър. 🙂
  Деси се изразява по-умерено.
  Иначе с повечето неща от написаното съм съгласна.

 5. Диляна Публикува:

  Според мен добавките са за хора, които ядат само месо, тесто и млечни, а зеленчуците, които консумират се свеждат до шопска салата. Такива хора старателно махат от порцията всяко стръкче магданоз и се тъпчат със захар. Захарта е една от основните причини за недостиг на витамини и минерали. Ако се храниш като Деси няма как да имаш недостиг.

 6. Борислав Лазаров Публикува:

  Здравейте! Първо бих искал да ви поздравя за страхотното заглавие и невероятната идея, която е най-близкото нещо до истината в тази статия. Моя приятелка, която явно не се интересува достатъчно от биохимия, ми препоръча тази изключително недомислена статия(с изключение на основната идея, че „чудодейни“ и „бързодействащи“ лекарства и храни няма). И така, поред на номерата:
  1) „Незаменими протеини“?! Какво е това?! Има незаменими аминокиселини, но незаменими протеини няма. Достатъчно е човек да успял да премине през курса по Биология за 10 клас в средно училище, за да знае това + протеините се разграждат от храносмилателната система до аминокиселини, като последните се използват за изграждане на основни съставни части от нашето тяло – от ензими до тъкани. В растенията също има протеини, затова и тревопасни като вас оцеляват без продукти от животински произход(макар един по-дълбокомислен поглед да доведе до блестящата идея, че всъщност и растенията, с които се храним имат нещо животинско в произхода си, но това е друга тема). От друга страна, доказано е, че животинските продукти имат по-високо не само количество, но и качество на обособени хранителни вещества(аминокиселини, минерали, витамини, мастни киселини) от растенията. Т.е. вие сте здрави, не защото не се храните с животински продукти, а въпреки това(има хора-пушачи на по 95 години, добре, че не пишат в блоговете си статии за ползата от тютюнопушенето). Да не се отклонявам много-много…
  2) В12 – дали имате недостатъчност на В12, защото сте вегани, или не, това само доктор може да каже. Тук сте уцелили мишената с основната идея – хапчетата с В12 са глупост, тъй като той лесно може да се набави с храна. След като обаче явно не сте сигурни дали съществува, закачам линк със снимка на структурата му – https://www.google.co.uk/search?q=B12+formula&safe=strict&espv=2&tbm=isch&imgil=0QzIT3wdBE1gEM%253A%253Brs9TGNnHkWe0dM%253Bhttps%25253A%25252F%25252Fwww.dreamstime.com%25252Froyalty-free-stock-photos-vitamin-b-structural-formula-cobalamin-image31806588&source=iu&pf=m&fir=0QzIT3wdBE1gEM%253A%252Crs9TGNnHkWe0dM%252C_&usg=__BXzvch8iTULwFoEPouXJpYnlwK8%3D&biw=1680&bih=912&ved=0ahUKEwiz_8SZ7LPTAhVKCsAKHVPYC_0QyjcIRw&ei=Nhb5WLOMH8qUgAbTsK_oDw#imgrc=0QzIT3wdBE1gEM: със свободен достъп. Искрено се надявам да сте се убедили, че го има, тъй като тоталния му синтез е свързан с редица широкоизползвани в съвременната индустрия химични реакции. Както и да е, когато решите да прилагате източници на информация, хубаво е те да са достоверни и с експертиза, например както са направили хората на този линк: http://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-b12-cobalamin Погледнете техните източници и помислете как да се доближите поне малко до тях. Иначе е малко шуробаджанашка история – В12 е лош, защо мисля така – ето ви мое видео, където моя колега ще ви каже защо…
  3) За витамин Д започнахте страхотно, защото е истина, че с малко слънце си правим колкото ни душа(в случая тяло) иска. Плюс това, огромно БРАВО за болната тема с измислените чудодейни хапчета, зор да направят разни хора един камион с пари. В този ред на мисли Индустрията за хранене и хранителни добавки към днешна дата се оценява на над 100 милиарда долара, което е огромен успех предвид факта, че е напълно безполезна. И всичко бе точно написано до „ЗАПОМНЕТЕ ОТ МЕН: ВСЯКО НЕ ЕСТЕСТВЕНО ЗА ТЯЛОТО МЪРТВО (НЕ ЖИВО И НЕОРГАНИЧНО МИНЕРАЛЧЕ, ВИТАМИНЧЕ, КОЛАГЕНЧЕ, ХИМИКАЛЧЕ И ДОБАВЧИЦА) НЕ ОТИВА ТАМ, КЪДЕТО Е НАПИСАНО НА ОПАКОВКАТА, ТЪЙ КАТО ТЯЛОТО ГО РАЗПОЗНАВА, КАТО „ЧУЖД ЕЛЕМЕНТ“! ОПИТВАЙКИ СЕ ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ НЕГО СЕ НАСЛОЯВА И ОТЛАГА.“ Абсурдно е да се говори за органични минерали, неорганични колаген и витамини и живи и мъртви вещества. Живи вещества няма, а витаминчетата, колагенчетата, минералчетата и така нататък са проблем, като се взимат в големи количества не защото се отлагат(особено водоразтворимите, те биват отделяни с урината), а защото възпрепятстват нормалното и равновесно функциониране на тялото. В едно химично равновесие като повишиш много концентрацията на един от реагентите, действието на реакцията се насочва в посока противодействие на това повишение. И в живите организми е почти така, само че малко по-различно и много по-сложно. Както и да е…
  4) http://www.badscience.net/2010/06/the-return-of-a-2bn-fishy-friend/#more-1675 – ето един малко(т.е. много) по-добър вариант да се изложат на показ глупостите за омега 3 мастните киселини.

  Съгласен съм, че няма „супер“ храни, няма и „супер“ хапчета, но не мисля, че това е причина човек да стане веган. Веганството е страхотна инициатива от гледна точка на екологията, но това, в което се е превърнало, не е по-различно за мен от 90-дневната диета, Зоната или Кросфит. Всичките резултати, които мислите, че имате, са си чиста проба Плацебо ефект и за да докажете, че не е така, просто можете да направите съответното проучване и изследване, само че като хората – има си достъпни правила как точно се прави такова изследване, както и много хора със съответното „ноу хау“. Ако успеете да докажете с такова точно, правилно и ВЪЗПРОИЗВОДИМО изследване, ще бъдете богове на Земята(макар че грам не ми се вярва да се случи). Дотогава сте същите празнодумци като хората, по които плюете. Успех!

 7. desi Публикува:

  Здравейте! Много благодаря на всички за коментарите! 🙂
  Антония, не знам дали си гледала няколко мои видеа във връзка с това как да бъдем независими от индустрията за добавки и фармацевтичната индустрия. Всички са много ценни. Тук ще дам линк към едно видео и ти препоръчвам да го изгледаш внимателно:
  https://www.youtube.com/watch?v=iznwS4e6uDA
  Foe, 90% от статията е написана от мен и 10% е допълнена от Александър, особено с големите букви! 🙂
  Дилянка, и аз мисля така. Ето защо препоръчваме висок процент сурова храна в менюто както и правилно комбиниране на храните. И разбира се поне веднъж в годината гладолечение!
  Борислав, благодаря ти за изказаното мнение. Уважавам всяка гледна точка, а в този сайт изразявам моята. Както споменах и във фейсбук, аз говоря САМО от личен опит и не цитирам научни източници и твърдения. По-горе в заглавието написах „протеини“, защото всеки месояден пита за тях в растителното хранене. Иначе съм напълно наясно как става тяхното препобразуване в организма. За другите точки няма повече да коментирам. Само ще ти кажа, че НЕ е плацебо ефект. Явно не си чел нищо от сайта ми и не си изгледал и един клип. Аз лично имах 10-годишен хормонален дисбаланс, поликистоза, липса на цикъл, тежко акне, хронична кандидоза, депресия, втора степен рак на матката, а Александър е бил в инвалидна количка 6 месеца преди 14 години, защото е имал тежка форма на артрит. Е кажи ми как ще е плацебо ефект като сега сме напълно здрави без да сме пили нито едно хапче и добавка?
  И последно, аз НЕ пропагандирам веганство и вегетарианство, защото те не се практикуват правилно в България и Света, а пропагандирам растително-суровоядно хранене или ДНК-хранене както аз го наричам още. Има ОГРОМНА разлика между двете!

 8. Александър Борисов Публикува:

  Борислав Лазаров, губене на време е да споря с който и да било. Имам си много по – важни задачи за изпълнение по ежедневието. Животинските продукти не са в мен вече 14 години и съм решил така да е до края.
  Специализираната медицинска литература,ПРЕХВАЛЕНИТЕ ИМ изследвания, както и учебниците​ по биология, химия и химиотерапия, както и еквивалентни на тях книги,оставям на теб и подобни на теб.
  Бъди здрав.

 9. Жасмина Публикува:

  Здравей, Деси! Възниква ми въпрос, който е най-вече свързан с Омега-3 и 6 мастни киселини: ако не консумираме риба и други животински продукти, съдържащи Омега-3, не се ли нарушава правилният баланс на двете? Доколкото знам, ако той се наруши, полезните иначе Омега-6 могат да се превърнат във вредни за нас? Мерси!

 10. desi Публикува:

  Здравей Жасмина! Това пак е поредната заблуда за да се купуват добавки. Когато рибата се подложи на топлинна обработка, мазнините се превръщат във вредни. Други дисбаланси се получават при консумация на топлинно обработени ядки, семена и тахани. И много вегани прекаляват с тях. Единствените полезни извлечени мазнини са от маслини, тоест студено пресования зехтин. Само той е споменат като полезен в Стария завет. Това за баланса между омега 3 и 6 е мит. Между другото и в някои ядки и семена има омега 3 мазнини, като конопено семе, орехи, чия семена.

 11. bobito84 Публикува:

  Деси да си призная аз съм от тези вегани които май прекаляват с тахан. На едвойки хранене изяждам 150 -200гр.и после почти винаги ми е дисконфортно.Може ли да разясниш по подробно в каквобщина се състои неблагоприятния ефект върху организма.

 12. desi Публикува:

  Здравей Боби! Циментират се тънките черва постепенно, импрегнирайки се отвътре, което възпрепятства всмукването на важни хранителни вещества като витамини, минерали, получени от консумацията на зеленолистни зеленчуци и корени. И от това се стига до недоимъчно състояние на организма поради задръстеността му с окислени мазнини, които уж се водят здравословни. Точно и затова високомазнинните диети в дългосрочен план са супер вредни.

 13. bobito84 Публикува:

  Здравей, Деси и благодаря за отговора.Уж се стремя да консумирам тахан от сурови семена, минали минимална термична обработка-поне така пише на опаковката.Вземам си от сусамовите тахани на Тръндеви, от време на време и от фъстъченият им.През годините съм пробвала и тахани от други производители, но в тях се усещат примеси.В твои клипчета виждам че и ти залагаш на въпросната марка.

 14. desi Публикува:

  От клиповете ми има един единствен, в който използвам тахан и това е закуската на сина ми. Там слагам само 1 с.л. Другите варианти са като дресинг за салата от време на време. Дори в последно време не съм използвала. При всички случаи, 200 грама на ден са много, дори и да е качествен тахана.

 15. Eла Публикува:

  Здравей Деси, чета една твоя статия, после втора, трета – и не мога да спра. Има логика във всичко което пишеш. Към момента съм вегетарианка, но май ще тръгна и аз към суровоядство. Защото как едно животно /кон, прасе/ трупа мускули като се храни само с трева и зърно ?? 🙂 Нека всеки да се замисли, на това и едно дете ще отговори.
  И все пак в интернет чета всякакви фитнес статии, че без протеин сме загубени, че протеина е само в яйца, сирене и др. Протеин та протеин ! И сега като слушам теб в статиите ти съм много объркана. Аз се старая да ям всеки ден поне по 1 яйце или сирене заради този протеин. Ами мазнини ? Трябвало не само зехтин, ами и краве масло ? Сега ям всеки ден и краве масло. Имам доста ядки от кайсии, праскови и сливи, но по колко трябва да ям от тях на ден ? Ядките ги ползваш и за мазнина, и за протеин, така ли ? И ти няма нищо ?? И това е достатъчно ?? Аз имам и кокосово масло, но то стои и не знам как да го ползвам. Деси, преобръщаш представите ми, както и на други хора !

 16. desi Публикува:

  Здравей Ела и Благодаря за милите думи. Радвам се че статиите и клиповете ми са ти интересни и полезни. 🙂 За протеините има много противоречия. Затова си избери само един човек и него следвай според това как ти искаш да изглеждаш и да живееш иначе винаги ще си в противоречие със самата себе си. След като създадох цяло бебе само на плодове, зеленчуци ядки и семена и го кърмя вече 10 месеца, аз моите изводи за протеини съм си ги направила. 🙂

 17. Павлина Публикува:

  Деси, привет! Съзнателно потърсих в блога ти статия за В12.Не консумираме месо и риба вече 8-9 години и досега не бях правила изследвания.Сигурно нямаше и да направя, ако през последните няколко месеца не се засилиха доста костни болки.При стойност на В 12 по скалата на лабораторията от 141-489, при мен е 107, което е доста ниско. Искам да те попитам, ти как би постъпила в такъв случай? Благодаря ти предварително!🍀

 18. desi Публикува:

  Много ти благодаря за въпроса, Павлина! Разбирам ти притеснението и ще засегна въпроса ти в следващия епизод на рубриката ми, но искам да те попитам дали консумираш млечни продукти и яйца?

 19. Павлина Публикува:

  А аз много ти благодаря Деси, за това, че ми отговори! По принцип не обичам твърде млечни, освен краве масло, гХи и биволско кисело мляко. Яйца почти не ям. Спазвам почти всички дългосрочни пости според православния календар. Понякога хапвам и заквасена сметана и бри…но мога и без тях!Ще очаквам с нетърпение статията ти, когато я напишеш!🍀🌹💖

 20. Nadya Miteva Публикува:

  Здравейте, Деси! Попаднах на статията Ви и се учудих на Вашия метод за увеличаване производствотона на колаген. Вегетарианка съм над 10 години, също като Вас преживях бременност, раждане и дълго кърмене преди няколкода години. Ето чея сега имам проблем със ставите- скърцане и болки прив движение. Лекарите твърдят, че е липса на колаген и синовиална течност и препоръчват синтетични и костен бульон. За първи път съм изправена пред избор да бъда или не (вегетарианка)? Има ли вегетарианско решение, според Вас?

 21. desi Публикува:

  Здравей Надя! Да, веганския метод е чрез айриш Мос. Ето повече инфо. Тъкмо получих няколко бройки див айриш Мос. Стига за много време. Аз го използвах най- вече като колагенови маска за лице и си правих твърдо сурово сирене от кашу и бадеми.
  http://desilifestyle.net/2018/06/айриш-мос-irish-moss-чудодейния-растителен-ко/

Оставете коментар

Анти-спам *


Inline
Inline