За фалшивата илюзия в дамските списания (книжни и електронни)

imagesОбикновено в категория ‘медии’ споделям за моите изяви в положителна насока, но днешната публикация ще бъде по-различна.

От много години спрях да купувам лъскави списания с цветни корици и изключително много фалш. Казвах си по-добре да си спестя тези 5-7 лв или просто си купувах някоя нова книга ( макар че напоследък ми е трудно да открия нещо заинтригуващо).

Защо ли пиша това?

Защото напоследък си припомних каква загуба на пари и ценно време са тези списания, а да не говорим за разсъдък! Имаме доста списания в офиса на работа, които разлиствам от време на време докато си почивам. Установих, че всички те са пълни със снимки на ‘звезди’ или модели, подложени на неузнаваем фотошоп, рекламиращи скъпи ‘маркови’ дрехи, бельо, бижута, часовници, парфюми, чанти, обувки и т.н. Особено много се акцентира на ‘марковата’ козметика, която ще направи кожата ви перфектна, косата блестяща, а най-новата техника за тяло ще изглади целулита ви. А съветите за красота и здраве са повърхностни, изтъркани или откраднати от някой сайт. Да, съвесем случайно попаднах и на мой материал (Harpars Baazar – май 2014 – какво е Детокс), естествено без споменат източик. Но както и да е. Да се върнем на рекламите, които представляват една индустрия за стотици милиарди, които ви продават фалш, суета, илюзия и токсични химикали, които могат сериозно да ви навредят в дългосрочен план.

За съжаление, този фалш се пренася и в електронните дамски списания, които също си позволяват да крадат чужди материали, без да споменат източника. Това например е www.woman.bg, сайт който чрез ежедневните си публикации ‘гони’ постянен читателски кръг, а от това скачат и печалбите от рекламодателите. Въпреки, че първият път ми се извиниха за откраднатия материал и казаха, че повече няма да се повтаря, те продължиха да използват мои статии – за детокс, за антицелулитна терапия, за ягодовия ми шейк и т.н. В един момент просто спрях да следя.

Пиша всичко това с риск да си навлека доста негативи, но прости исках да изразя това, което от много време ‘напира’ в мен, защото искам да пиша и за нещата от живота такива каквито са, истински, без фалш, без преструвки и без напудреност. За съжаление, не всичко в този живот е позитивно и трябва да се говори и за отрицателните неща.

Мили дами, ако успея да убедя поне една част от вас да помисли два пъти преди да си купи лъскаво списание ще съм истински щастлива!

Тази статия е публикувана в събота, септември 13th, 2014 at 7:29 в категория Медии.

8 коментара

 1. Ирина Публикува:

  Здравей, Деси :)Много вярно за съжаление. Лошото е, че наблюдавам малките момиченца по детските площадки и се стряскам често. От малки копират и искат да приличат на тези известни личности и нереални образи от реклами и списания. А всъщност повечето чуждестранни известни лица в ежедневието си ходят толкова спортно и семпло, че не бихме ги познали. И са в противовес с повечето наши „звезди“ :)Истината е, че списаниите целят да запълнят страниците си, за да си прибират печалбите след продажбите. Но дали информацията е полезна и истинска не ги интересува. А това, че дадени сайтове копират без да слагат източник – според мен трябва да има парична глоба, но няма кой да следи всичко в интернет пространството.

 2. sis Публикува:

  Напълно те подкрепям, Деси. Днес бях на фризьор и прелистих последният брой на Ева. Пълно е с
  реклами, суета. Може да има една, две стойностни публикации, но не бих дала 7 лв . С тези пари по- добре да си купи човек книга. Единственото списание, което за мен си струва е „Осем“. За съжаление
  държавата ни я няма и затова всеки може да краде чужд труд и статии.

 3. desi Публикува:

  Много благодаря за коментарите, Ирина и Сис! За съжаление наистина няма контрол в нашата държава и всеки може да си прави каквото иска. Затова реших поне да си изкажа мнението публично, а не да го държа за себе си.

 4. Milena Toneva Публикува:

  Здравей Деси, споделям напълно мнението ти за излишната суета в списанията. Самата аз не купувам „такива списания “ от години. Заради празнотата, която остава след прочитането им, заради зле похарчените пари…и заради лошият пример, които дават.

  Блогът ти е прекрасен и го посещавам с удоволствие!

 5. Maggie Публикува:

  Деси, здравей 🙂 Чета блога ти от 2 години и искам да те поздравя! Страхотен е и е много информативен! Като бях по-малка си купувах такива списания, но дойде един момент, когато реших, че няма да науча нищо ново от тях, а и голяма част от статиите не ми бяха по вкуса. Жалко е, че не само списанията, а цялото общество създава някаква грешна илюзия за живота.

 6. desi Публикува:

  Здравейте, Милена и Маги и благодаря! Радвам се, че ви харесва блога ми. 🙂
  Много ви благодаря и за споделените мнения относно публикацията ми за списанията и се радвам, че има хора, които мислят като мен. 🙂

 7. Poli Публикува:

  Привет, аз от години не купувам списания. Преди години си купувах Космополитън. Бях се зарибила направо. Не знам, защо мислих, че това ми допринася за моя имидж.Прочетените списания ги складирах в салона на майка ми, така и клиентите й да има, какво да четат. В един момент открих, че препечатват стари статии и ги пускат за нови. И да, има много блудкави материали от по няколко изречения. Другото е само реклама и лъскане на имидж.

  Сега попреглеждам онлайн изданията им, но почти нищо интересно няма и в тях. Гръмки заглавия, а под тях една голяма скука.

 8. desi Публикува:

  Благодаря ти за коментара, Поли! Радвам се, че все повече дами осъзнават това! 🙂

Оставете коментар

Анти-спам *


Inline
Inline