Детокс на тялото, ума и дома – част 2

imagesСлед като разгледахме темата за детокс на тялото е време да се погрижим и за ума си. В днешното забързано ежедневие мислим за много неща, тревожим се, неспокойни сме, в главата ни понякога е пълен хаос. А как да контролираме стреса, да изчистим негативните мисли и да започнем да живеем нормално?

Един от начините за детокс на ума е чрез медитация. Това е техника, която помага за контролиране на стреса, намаляване на депресията, подобряване на сърдечносъдовото здраве и постигане на голяма реласкация. Освен това тя има и антиейджинг ефект, защото рефлектира върху производството на хормоните, които са свързани със стареенето. Например медитацията увеличава производството на антиейджинг хормона DHEA, който намаля с възрастта. DHEA е ключов хормон за нашето здраве и добро състояние, пази от болести и увеличава либидото. Медитацията също така увеличава производството на мелатонин или хормона на съня, който е мощен антиоксидант, имунорегулатор, антидепресант и намалява клетъчното стареене.

От друга страна медитацията намалява производството на хормона кортизол, който е токсин, изтъняващ кожата и водещ до преждевременно стареене. Освен това причинява хронично възпаление в тялото.

Медитацията може да бъде вашият перфектен серум на младостта. И понеже живеем в забързано ежедневие 20 минути медитация на ден може да има много ползи. Ето как може да я внедрите във вашето ежедневие:

-докато седите спокойни в удобна позиция и с изправен гръб на тихо място, със затворени очи и повтаряте мантрата “ОМ“;

-докато се разхождате навън и има достатъчно място да вървите 20 минути без трафик. Фокусирате се върху точка, например дърво и бавно ходите като внимавате за дишането, да бъде дълбоко и спокойно;

-докато слушате релаксираща музика преди сън, която ще отпусне тялото ви в дълбок сън. Благодарете на Вселената за прекрасните неща, които са се случили през деня и на следващия ден ще се събудите с позитивно настроение и изпълнени с енергия.

А ето и още някои идеи чрез, които може да детоксикирате ума си:

1.Докато сте във вашата кухня и приготвяте например суров специалитет или суров десерт и правите украса;

2.Докато рисувате необезпокоявани картина във вашата тиха стая;

3.Докато се разхождате в гората и слушате песента на птичките;

4.Докато се разхождате в планината сред природата и слушате клокоченето на близката река или водопад;

5.Докато се разхождате боси по плажната ивица и се любувате на морската гледка.

Освен това намалете гледането на новини, които засилват тревожността и мрачните мисли, намалете стимулантите като кафе, алкохол и захар, избягвайте преяждането, четете хубава книга с полезна информация (като например моята), интересен блог или сайт, поставяйте си цели или проекти и ги преследвайте, намерете вашия вътрешен баланс!

А ето и моят сценарий (визуализация) на детокс на ума и бягство от ежедневието:

Аз съм на брега на необитаем екзотичен остров,

лежа върху топлия бял пясък под палма и се любувам на слънчевите лъчи върху кожата ми както и на вълничките, които се разбиват на брега,

атмосферата е много релаксираща, магическа и се чувствам свързана с природата,

щастлива съм и се усмихвам,

вятърът нежно разпилява къдриците ми,

пия кокосова вода от млад кокосов орех,

опитвам сочни екзотични плодове като ананас, манго, папая, банан,

къпя се в кристално чистата морска вода, плувам и се радваме на фауната,

след това към моята компания се присъединява екзотичен загорял красавец 

и правим каквото си искаме….:)

images

Тази статия е публикувана в сряда, март 12th, 2014 at 7:16 в категория Детокс.

Оставете коментар

Анти-спам *


Inline
Inline